Håndballgutta er «big in Japan»! – Norsk Topphåndball
Kevin Maagerø Gulliksen gjorde en periode det meste både i angrep og forsvar for Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB/NHF

Håndballgutta er «big in Japan»!

For en kamp! Håndballgutta måtte vinne for å være sikret kvartfinale, men kunne det gå mot giganten Frankrike?

Igjen skulle det altså bli et viktig oppgjør mellom Norge og Frankrike i et mesterskap. To lag som har møtt hverandre over 20 ganger de siste ti årene.

Fra start i første omgang var det Norge som tok initiativet i kampen, med et kontant og knalltøft forsvar. Her skulle ingen franskmenn forbi!

At det skulle bli tett, tøft og jevnt var ingen i tvil om, og allerede etter te minutter var stillingen 2-2. Så gikk det noen minutter uten scoringer, før Sander Sagosen sendte et nydelig innspill til Magnus Gullerud som satte Norges tredje scoring.

Torbjørn Bergerud (bildet under) var svært god for Norge i åpningsminuttene, og bidro godt til å holde Frankrike nede på bare to scoringer.

Selv om Frankrike, som har spilt de fire siste OL-finalene og vunnet tre av dem, giret opp, holdt Norge følge.

Stillingen 3-2 holdt seg faktisk til drøyt ni minutter var gått, men så var det akkurat som begge lag fant sjettegiret.

Etter 13 minutter var stillingen 8-7 til Norge, etter noen minutter med raske avkast og hurtige angrep begge veier.

I siste halvdel av første omgang var Norge oppe i en firemålsledelse på det meste, men de siste 6-7 minuttene fikk Frankrike slippe litt inn igjen, og til pause var stillingen 15-15.

I andre omgang hadde tydeligvis Frankrike bestemt seg for å kjøre på fra start, men Norge hang på. Lagene fulgte hverandre i starten, og da Christian O’Sullivan omsider satte inn Norges første scoring på 7-meter i starten av andre omgang var det som om noe løsnet i det norske laget.

I alle faser av spillet var Norge rolige, konsentrerte og fokuserte, og fortsatte å takle, fortsatte å kontre, fortsatte å redde og fortsatte å score.

Det ble en spennende avslutning, men til slutt kunne altså Håndballgutta juble for tremålsseier 32-29!

Norges veteran Bjarte Myrhol spilte sin landskamp nummer 262 mot Frankrike, og tangerte med det Steinar Eges rekord i antall spilte landskamper. Heldigvis får han minst én til før han legger opp, og det var tydelig noe han hadde tenkt på før kampen:

– Det gikk gjennom hodet mitt da vi hørte nasjonalsangen før kamp, og det er noe jeg har brukt som motivasjon i trening og opptrening etter skader den siste tida. Kampen mot Tyskland var under pari og vi satte ekstremt stort press på oss selv i dag. Jeg satt og så mye av kampen på benken, men forskjellen fra tidligere til i dag, er at det er vi som leder og de som jager etter, ikke motsatt. Vi får to-tre deilige redninger på slutten, og det føles utrolig bra. At jeg sjøl kan bidra med fire scoringer, er godt for en målkåt fyr som meg! sa kapteinen til TVNorge.

Med seier over Frankrike er Norge sikret plass i kvartfinalen i OL, 49 år etter at de sist deltok i OL.

Norge ble nummer fire i gruppen etter at Tyskland slo Brasil i deres siste kamp. Det betyr at Norge tirsdag møter vinneren av den andre puljen, som ble Danmark tross tap for Sverige i siste gruppespills kamp.

Dette er de tre andre kvartfinalene tirsdag: Frankrike – Bahrain, Egypt – Tyskland og Spania – Sverige.