Foto: Svein Erik Fylkesnes

Han ville egentlig bli fotballproff

Av: Marianne Kolås/Norsk Topphåndball

Hermann Gjekstad, spilleren som etter å ha vært «hele ungdomstiden i Sandefjord TIF» gikk til byrival Runar, for deretter å ta turen til Stavanger.

Der bidro han til at Viking Stavanger er tilbake i toppen og i Rema 1000-ligaen. Etter to år på sør-vestlandet går nå turen videre til sørlandet og spill for ØIF Arendal.

Egentlig var fotball det gøyeste og det var fotballproff som var den store drømmen.

Hermann Gjekstad

Vi har tatt en prat med unggutten (fødd i 1996) som er tilbake i Rema 1000-ligaen.

Hvorfor Håndball?

Jeg begynte med håndball 7 år gammel, men syntes egentlig at fotball var det gøyeste og det var fotballproff som var den store drømmen.
Det var jo mye håndball i familien og jeg hadde vært en del med faren min i hallen når jeg var liten, så det var (likevel) ganske naturlig at jeg skulle begynne med håndball.

Foto: Henrik Eriksen

La oss gjøre oss ferdig med «det uunngåelige» med en gang: Du har en far (Ole Gustav Gjekstad) som er tidligere toppspiller, og nåverende topptrener, hvordan har dette påvirket ditt «valg av hobby» og har dette påvirket deg som spiller? Blir du ofte sammenlignet med din far på håndballbanen?

Det påvirket selvfølgelig interessen min for håndball i ung alder, men jeg har aldri følt noe press for at jeg må velge håndball som hobby.  Jeg vet at han er glad for at jeg spiller håndball, men jeg har aldri følt på at jeg må spille håndball fordi pappa vil at jeg skal gjøre det.
Jeg spiller på samme posisjon som det pappa gjorde, så jeg har jo blitt sammenlignet med pappa noen ganger. 

Du begynte karrieren i Sandefjord TIF for så å gå videre til by-rival Runar. For oss uinnvidde, hvor gammel var du da du gikk fra den ene til den andre i Sandefjord? Og var det et vanskelig å gå fra den ene klubben til den andre?  Eller var det et (helt) naturlig valg å ta den gang?

Jeg var 17 år da jeg gikk den «upopulære» veien fra Sandefjord TIF til Runar. Det var alltid krig når Sandefjord TIF og Runar skulle spille mot hverandre, og vi fikk alltid høre om gamle dager hvor det var ganske ekstremt mellom de to klubbene. Jeg  hadde mange fine år i Sandefjord TIF hvor vi var blant de beste i landet, så det var litt rart å skulle gå over til rivalen. Jeg husker godt at jeg syntes det var litt vanskelig å fortelle det til lagkompisene mine i Sandefjord TIF, men rent sportslig var valget enkelt. Jeg hadde en fin utvikling de første sesongene der, så jeg angrer ikke på valget jeg tok. 

Kommende sesong møter du begge de to lagene, men nå som spiller på ett av Norges beste lag – det å møte «moder-klubben(e)» blir det som å møte er hvilket som helst av de andre lagene i Rema 1000-ligaen eller blir det litt mer spesielt?

Det er alltid litt rart å spille mot gode kompiser og klubber man tidligere har spilt for. Jeg har enda ikke spilt mot Runar Sandefjord etter jeg forlot dem i 2018, så det blir nok litt spesielt å spille på motstanderlaget mot klubben jeg spilte 6 sesonger i.  Nå spiller jeg for ØIF Arendal og da skal vi er målet å vinne både mot Runar Sandefjord og Viking Stavanger.

I et tidligere FB innlegg (Viking Håndball 2018) kan vi lese: Hvordan vil lagkameratene beskrive deg: Solid bidragsyter til botkassa. Hvorfor den beskrivelsen? Leser vi statistikken fra Håndballforbundet er det ikke mange «straffeminutter» du har hatt de siste sesongene …

Haha! Det hadde ikke så mye med utvisninger på håndballbanen å gjøre, men heller at jeg bidra godt til botkassa utenfor banen. Det gikk mye i glemte ting og den type ting, men det kom seg heldigvis etterhvert. 

Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

Jeg vil beskrive meg som en spiller med god håndballforståelse og god skuddteknikk.

Du går fra å spille i toppen i 1.divisjon til toppen i Rema 1000-ligaen – Hvordan tror du overgangen fra 1.div til Rema 1000 ligaen blir? Blir det, litt flåsete sagt, «a piece of cake» eller blir det «brutalt»?

Det blir ikke noe «piece of cake» og nivåforskjellen er ganske stor. Jeg merker stor forskjell på treninger allerede nå, men jeg føler meg klar for å ta dette steget. Jeg er mye bedre nå enn det jeg var sist jeg spilte i eliteserien.

Om alt går etter planen starter sesongen for deg og ØIF Arendal 26 august hjemme mot Halden Topphåndball – hvordan ser du på den kampen? Første seriekamp for nytt lag på ny hjemmebane?

Det blir utrolig gøy å spille hjemmekamper i Sparebanken Sør Amfi. Veldig fin arena og bra publikum! Jeg håper publikum får lov til å komme på kamp innen den tid, men jeg ser uansett veldig frem til seriestart.

Neste sesong, er det en kamp/ett lag du gleder deg mer til å møte enn andre? Om det er «lov» å spørre om slikt? 

Jeg gleder meg til alle kamper, men jeg gleder meg spesielt til kampene mot de andre topplagene. Elverum har hentet noen spillere fra øverste hylle, så det skal bli gøy å spille mot dem.

Fem år fram i tid – hvor befinner den venstrehendte håndballspilleren Hermann Gjekstad seg da?

Det er jo alltid en drøm om å spille utenlands, så da spiller jeg i Frankrike.