Foto: Terje Refsnes

Gjekstad før Final4: – ABC-en er alltid viktigst

Tekst: Arne Hole/NHF
29. mai 2021

Det enkle er ofte det beste, hevder NHF-sponsor REMA 1000. Omtrent som Ole Gustav Gjekstad tenker.

– ABC-en er alltid viktigst. Vi må gjøre det grunnleggende på en ordentlig måte, sier Vipers-treneren før helgens Final4 i Papp Lászlo Sportarena i Budapest.

– Det blir selvfølgelig en del taktikk, men det er viktig ikke å henge seg for mye opp i det. Vi kan lett få høye skuldre for anledningen. Derfor skal vi prøve å gjøre ting så normalt som mulig. Klarer vi det, skal det gå bra, sier Gjekstad til handball.no.

Trinn to i «det enkle er ofte det beste»-tenkningen er også på plass. Det vi si klassikeren «en kamp av gangen».

– Vi har fullt fokus på lørdagens semifinale mot CSKA Moskva. Jeg har tro på at vi kan ta dem. Selvfølgelig ønsker vi å vinne også søndag, men søndagen får vi ta når den tid kommer, sier finalistveteranen fra Sandefjord. Han var med Tor Odvar Moen på trenerbenken da Larvik i 2011 som foreløpig eneste norsk klubb vant en Champions League-finale (med de nåværende Vipers-jentene Heidi Løke, Nora Mørk og Linn Jørum Sulland på laget), han var hovedtrener da Larvik tapte finalene i 2013 og 2015 og han var sjef da Larvik vant cupvinnercupen i 2005.

Gjekstad har med seg halve Norges landslag når han entrer storhallen i den ungarske hovedstaden. Det kan være nødvendig, for også CSKA kommer med et stjernespekket mannskap.

– De har landslagsspillere i alle posisjoner og dobbel dekning på alle plasser, sier Vipers-treneren, som tidlig gikk i gang med kartlegging av motstanderen.

– De har mange gode enkeltspillere, er et fintende lag med god bevegelse og ganske god fart. Stjernene er Daria Dmitrieva, Ekaterina Ilina og skytteren Antonina Skorobogatsjenko. Og så har de tre gode keepere, oppsummerer Vipers-sjefen. Da snakker vi om landslagskeeper Ana Sedoikina (36), brasilianske Chana Masson (42), som spilte NM-finale for Storhamar i 2018 og arvtageren Polina Kaplina (21), som kom på All Star Team i junior-VM 2018.

I mars sparket CSKA sin danske trener Jan Leslie og erstattet ham med OL-vinner og nåværende landslagsassistent Olga Akopian. Det har gitt litt mer russisk stil.   

– Dere har imponert mange denne sesongen ved å ha hatt hjemmebanen borte og likevel kommet til Final4. Er du også imponert over jentene?

– Ja, jeg var veldig fornøyd med det vi leverte i de to bortekampene mot Odense og Rostov Don. Og jeg kan love at ingen er sugne på fjerdeplassen i Champions League!

CSKA endte bare ett poeng bak Final4-favoritt Györ i gruppespillet, men måtte slite mer i kvartfinalen mot CSM Bucuresti og gikk videre på bortemål etter 51–51 sammenlagt.

Ole Gustav Gjekstad rapporterer om en tropp med noenlunde friske spillere. Den største bekymringen er av usportslig karakter: Må Vipers på karantenehotell i ti dager når de kommer hjem?

Klubben bruker synkende smittetall i Ungarn som argument for å unngå at Final4 ender med Final10.

Kampprogrammet i Final4:

Lørdag
Kl. 15.15 Györ- Brest Bretagne
Kl. 18.00 Vipers-CSKA Moskva

Søndag
Kl. 15.15 Bronsekamp
Kl. 18.00 Finale

Lørdagens kamper går på henholdsvis V sport + og V4 – søndag på V4. Alle kampene kan også sees på Viaplay.

Les mer om norske lag i E-cup