Fredrik Ruud Foto: BA

FyllingenBergen: Vi skal bli topp 4 i Norge!

Av: Nikki Schei
16. oktober 2020

FyllingenBergen står nå for de stolte tradisjonene Bergen har i norsk herrehåndball. Vi tok en prat med treneren Fredrik Ruud om målsettinger og ambisjoner i Norges nest største by.

Er du fornøyd med sesongen så langt? Ja, synes våre prestasjoner så langt har vært veldig bra helt frem til cupkampen mot Nærbø. Der var vi ikke i nærheten av det vi ønsket å oppnå. Samtidig gjør det så spennende å være trener. Hvordan man jobber med prestasjon i gruppen, hvordan kan jeg utvikle relasjoner til spillerne og kommunisere med de når prestasjon svinger.

Hva er målsettingen for FyllingenBergen i år og fremover? Er det nok å være best i Vest? Haha, nei vi tenker ikke sånn. Vi har en målsetting å være en av Norges topp-4 klubber i løpet av kort tid, og vi føler at det toget begynner rulle fra stasjonen. Vi ser eksempelvis hvordan Kolstad og Haslum tar grep og utvikles. Da må vi bare følge med og fortsette med den plan vi har lagt, så tror jeg at alle muligheter er tilstede for oss.

Er du fornøyd med rekrutteringsarbeidet i klubben og hvordan påvirker et tilskudd som Igor Karlov spillergruppen? Vi jobber etter prinsippet hva som er best for laget. Ikke bare en som scorer mest mulig, uten en som kompletterer en spillergruppe på best mulig måte. Med sin erfaring er det både utviklende og utfordrende for meg som trener og laget som helhet. Men veldig gøy!

Hva slags håndball vil du at FyllingenBergen skal bli kjent for? Et lag med en helhetstankegang. Det høres kanskje litt ullent ut, men handler mest om finne en erkjennelse rundt hvordan vi vil spille. Akkurat nå er det en veldig trend i norsk håndball med høyt tempo. Vi må bli mer kynisk på hvordan vi ønsker å spille. Man kan jo se på den tidligere treneren Micke Appelgren i Elverum. De var veldig ressursorienterte på hvordan de spilte i Champions League, og det ga resultat. Det gjør det også morsommere å være trener da det utfordrer meg faglig.

Hvordan står det til med Norsk herrehåndball i REMA 1000-ligaen? Er norske elite på et nivå som vi kan være stolte av? Som jeg sa tidligere, det er noen lag som er på vei å stikke avgårde fra de andre. Vi ønsker å være et av dem. Samtidig har det kommet opp en hel haug med unge talentfulle spillere som i ung alder får god matching. Det er veldig bra. Så ønsker jeg at flere lag stikker ut i Europa og får den matchingen som er nødvendig. De skal selvfølgelig holde nivået, men det tror jeg er helt nødvendig for utviklingen av norsk elitehåndball.

Du forteller at mange unge spillere for muligheten nå i REMA 1000-ligaen? Hvordan skal man passe på, slik at det ikke blir for mye for en 18-19-åring? Det er et veldig viktig spørsmål. Det ‘’enkle’’ svaret er nok at det må skje ved en gradvis økning av belastningen. At vi som trener prestasjonsgrupper jobber mye med skadeforebyggende trening og ikke minst, gir de tid til trening. Ikke masse kamper på masse forskjellige nivåer. Hold deg til et nivå, og jobb fokusert over tid utfra de målsettinger som klubben har satt. Så slipper vi forhåpentligvis frafallet når gutta blir 18 og fortsatt har lyst å spille håndball.

Til sist Fredrik, hvordan får vi til en mer landsdekkende håndball? Hvordan fyller vi på fra Nord? Her tror jeg alle må trå til litt. Kolstad har noen spennende spillere fra Tromsø som har et stort potensial, NTG i Tromsø har hentet kunnskap for å utvikle håndballen videre. I Bodø vet jeg at det finnes spennende spillerprofiler og Alta er en gammel håndball by. Hvis forbundet legger til rette og støtter opp under de initiativene som er, så tror jeg det kan bli bra. Jeg vil nødig se at håndball bare blir en idrett fra Trondheim og sørover.


ANNONSE
Ny episode av TettPå Håndball tirsdag kl. 20.30 – handballtv.com eller Facebook