Foto: Jon Forberg

Fride spiller en viktig rolle i Voldas utradisjonelle forsvarsvariant

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
14. oktober 2021

Mens de fleste lag gjerne tviholder på en 6:0-variant i forsvar, har Volda utviklet sin utgave av 5:1 som de har vært trofast mot i flere sesonger nå.  Linjespiller Fride Heggdal Stølen har den fremskutte rollen og synes det er kult at Volda velger å spille på denne måten i forsvar.

– Ja, jeg synes det er kult at vi spiller 5:1 og det fungerer også bra til tider, forteller Fride Heggdal Stølen (21).  – Når vi finner ut av det spiller vi ganske bra.  Jeg har stått litt fremme i forsvar i Midsund og Molde også hvor jeg spilte før jeg kom til Volda, men da var det litt mer sånn «villmann» opplegg.  Her blir det mer å stå på samme plassen og jeg beveger meg ikke så mye.  Det er en fordel at jeg har lange armer når jeg står der fremme.  Det kommer godt med, smiler Fride.

Og hun legger til:

– Det er kanskje litt vanskelig å forberede seg mot oss siden vi spiller utradisjonelt i forsvar.  Vi har en god treer i Ingrid Jamtli Rye, jeg vil si hun er den beste forsvarsspilleren i 1. divisjon.  Hun er viktig for oss når vi spiller det forsvaret.

Foto: Jon Forberg


Volda har startet sesongen med en seier og to uavgjorte kamper, men burde strengt tatt stått igjen med seier i alle tre kampene.  I første seriekamp utliknet Levanger til 26-26 i aller siste sekund, mens Volda måtte tåle utlikningsmål mot seg da to sekunder gjenstod da de møtte Charlottenlund sist.

– Vi har vært litt uheldig, kommenterer Fride.  – Vi spilte uavgjort i første kamp mot Levanger.  Der kunne vi ha vunnet, men var ikke heldige mot slutten der hvor jeg var litt innblandet i den situasjonen siden jeg bommet på det siste skuddet vårt i kontra og så scoret Levanger i siste sekund så det ble uavgjort. 

– Kampen mot Grane var en bra kamp fra vår side.  Der kom vi godt i gang både i forsvar og i angrep, føler jeg.  I kampen mot Charlottenlund var vi uheldige igjen og mistet ballen mot slutten så fikk de scoret det siste målet så det endte uavgjort. 

– Vi er så klart skuffet når vi hadde sjansen til å vinne begge de to kampene og ender opp med å spille uavgjort.  Det er surt, men sånn er det av og til, sier hun fattet.  – Vi bruker å gå litt i fra i kamper og så slapper vi litt av mot slutten og da kommer de inn på oss igjen.  I forrige sesong skjedde det flere ganger hvor vi slappet av litt for mye og lot motstanderen komme inn på oss. 

Foto: Jon Forberg


Men dere taper aldri!

– Ja, det er sant, vi har ikke tapt enda, det er jo bra det.


Hva er målsettingen deres i år?

– Vi vil så klart være på den øvre halvdelen av tabellen og ønsker å kjempe om opprykk, men det blir utfordrende å klare det når vi har fått to uavgjorte resultater allerede.  Det er jevnspilt i denne serien med mange greie lag, så det kan bli vanskelig, men det er det vi jobber for, forklarer linjespilleren. 

– Vi har noen nye spillere på laget i år.  En ny målvakt og flere bakspillere.  Vi er gode overalt i år vil jeg si, med gode kantspillere og bakspillere – så vi har mange strenger å spille på. 


Fride Heggdal Stølen spiller sin fjerde sesong i Volda og sier hun kunne ikke hatt det bedre enn hun har det nå.

– Jeg trives veldig godt i Volda, sier hun fornøyd.  – Det er en fin plass å spille på.  Det er ikke store forskjellen fra der jeg kommer fra, Midsund.  Det er mange fine folk her, som gjør det trygt og godt.

– I tillegg er jeg veldig fornøyd med rollen jeg har i laget og den tilliten jeg får.  Det kunne ikke vært bedre, det er perfekt, sier 21-åringen avslutningsvis.