Foto: BVB

Frida Rønning: – Dette er barndomsdrømmen som går i oppfyllelse!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
1. desember 2021

Frida Rønning nyter hvert eneste sekund hun opplever som Borussia Dortmund-spiller og har opplevd en god start på profftilværelsen i Tyskland.  Hun og lagvenninnene er uten poengtap i den tyske serien og har også prestert godt i Champions League.

– Så langt har vi vunnet alle seriekamper, det er veldig moro, smiler Frida Rønning (24).  – Dortmund ble tyske mestere i fjor, og klubben har ambisjoner om å kjempe i toppen.  Men det er klart, det er mange gode lag i Tyskland, så hvert oppgjør er en ordentlig god match.  Forhåpentligvis så klarer vi å beholde den førsteplassen, det hadde vært gøy. 

– Det er hard konkurranse om plassene, så det har blitt mindre spilletid enn hva jeg er vant med.  Det er helt greit det, sier Frida.  – Jeg har likevel fått spille noe og blir brukt på alle backplassene, og har fått lært meg å kjenne ligaen bedre. Og så skal jeg trene godt og vise at jeg har lyst på mer spilletid.

Foto: BVB


Siden det er helt nye motstandere, bruker Frida tid til å forberede seg foran kampene.

– Det blir å se litt ekstra på video foran kamper, for man vet ikke hvem noen er, eller noen lag, bortsett fra topplagene da. 

– Det er en fysisk liga jeg har komme til, vil jeg si.  Og kanskje med noen flere skyttere enn i Norge.  Og et tøffere forsvar.  Jeg er jo ikke så høy, så man må være sterk i duellene og være noe smart når man ikke har høyden, humrer hun. 


I Champions League har Dortmund 3 seire, 1 uavgjort og 4 tap og ligger på en foreløpig sjetteplass.  Frida Rønning har scoret 13 mål i CL i høst.

– Joda, jeg har fått spilletid der også, så det har vært en ekstrem morsom opplevelse.  Det har det altså.  Det er morsomt å kunne bidra i laget mot såpass gode motstandere som vi møter der. 

– Jeg tror at vi er ganske fornøyde med det vi har vist i Champions League egentlig.  Vi har fått noen gode seiere og så har vi tapt noen kamper også.  Men jeg synes vi har gjort det veldig bra. 


En morsom greie for Frida, er at hun var med i kampen om rundens scoring etter bortekampen mot Rostov-Don.

– Det var morsomt at den scoringen kom med, det er sånne småting man tar med som gir motivasjon, smiler hun.  – Jeg er ikke helt sikker hvilken plassering jeg fikk i den kåringen, men jeg tror at var nummer fire, eller noe sånt. 

Foto: BVB


Hvordan har overgangen fra å spille i REMA 1000-ligaen til å spille i den tyske ligaen vært for deg?

. Det er helt klart annerledes.  Jeg har spilt i den norske eliteserien siden jeg var 16 år gammel og jeg kjente til alle spillerne vi spilte imot.  Så det å komme til å et nytt land og en ny liga, det er litt rart.  Den tyske ligaen er bra, så det er tøft, men moro.  Det å møte nye spillere, det var en del av den opplevelsen jeg gikk etter når jeg valgte å dra fra Oppsal. 

– Jeg stortrives i Dortmund! Det er ufattelig gøy og det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, så jeg prøver å nyte hvert eneste sekund som spiller i Borussia Dortmund.


At spillet går fort i den tyske ligaen og i Champions League har Frida Rønning fått kjent godt på.  I noen kamper har hun vært toveisspiller, mens i andre kamper har hun kun spilt fremover i banen.   Hun føler hun stadig lærer nye triks i forsvarsspillet og det å spille godt i forsvar er nøkkelen for at Dortmund gjør en bra kamp. 

– Når forsvarsspillet sitter og vi kan kjøre tempo, da spiller vi godt, forteller hun.


Går alt i tysk på trening og i kamp?

– Vi prøver å snakke så mye tysk som mulig.  Borussia Dortmund ønsker å ha et tysk-snakkende lag, og det er forståelig.  Vi utenlandske spillerne går på tysk språkkurs, så jeg lærer, og det er morsomt.  Jeg har bare vært her i fem måneder, så jeg har ikke lært meg flytende tysk helt enda. Treneren vet det, så han prøver å snakke tysk så vi forstår og så er det noen ganger det blir oversatt til engelsk også. 

Foto: BVB


Det går ikke kun i tysk og engelsk i Fridas nye tilværelse i Tyskland, for hun har nemlig to norske lagvenninner i Tina Abdulla og Mie Sophie Sando.

– Ja, det er veldig greit, sier Frida med et smil.  – Jeg kjente både Tina og Mie fra før, og det var fint nå som jeg byttet klubb for første gang i karrieren å ha noen norske der som jeg kan lene meg litt på. Og så får man et lite avbrekk fra den tyske hverdagen når man lager en middag etter trening og kan prate norsk, sier Frida avslutningsvis.