
Idrettslaget Bergen Håndball: – fra finans til sport, og fra volleyball til håndball
Inn mot slutten av sesongen 2020/21 ble det klart at det ville bli endringer i FyllingenBergen. På flere plan.
For i slutten av desember 2020 kom meldingen om at Vidar Gjesdal ville gi seg som daglig leder etter å ha sittet i førersetet de siste fire årene. Før det igjen hadde han tre år som hovedtrener.
I samme melding sa styreleder Nina Britt Husebø at «vi er i gang med noen veldig spennende prosesser som vi tror vil løfte produktet når det gjelder elitehåndballen i Bergen».
Og akkurat i tide til sesongstart var det meste på plass. Klubben gikk ut av alliansen med Fyllingen IL, skiftet navn til Idrettslaget Bergen Håndball og fikk ny daglig leder, Maria Farsund, på plass i hallen.
Hvem er så Maria Farsund? Vi har googlet og det vi finner er ikke det vi (kanskje) hadde forventet å finne – nemlig en tidligere håndballspiller. For her finner vi en tidligere, men fremdeles engasjert, volleyballspiller. Det gjør oss i hvert fall nysgjerrig.
Vi må jo begynne med begynnelsen, hvor kommer du egentlig fra? Egentlig var det et «unødvendig» spørsmål da svaret kom på klingende sunnfjord-dialekt, Førde.
Det er uunngåelig å stille spørsmålet, volleyball kontra håndball?
–Ja, sier hun og ler. Jeg er tidligere volleyballspiller – eller tidligere og tidligere. Bestemmelsen om å legge opp ble tatt da denne jobben kom på banen. Nyskjerrig som jeg er så tenkte jeg at dette må vel gå. For det kan vel ikke vere så stor forskjell på å drive en håndballklubb kontra det å drive en volleyball klubb?
–Som volleyballspiller var jeg med på opprykk til eliteserien med Førde sitt damelag tilbake i 2010-11 sesongen. Jeg var også med å ta cup-gull i 2019.
Sportslig kompetanse på høyt nivå er det ingen fare med. Og når hun i tillegg kan skilte med ledererfaring etter å ha jobbet som daglig leder for Ochre Health i Australia, så siterer vi styreleder i den gang FylllingenBergen på at «Når vi fant kombinasjonen av kompetanse og et stort engasjement for visjonene og framtidsplanane våre, kjentest valget svært rett«.
Før hun satte kursen til Bergen Håndball var det altså finansjobb hos Nordea Direct i Førde som var hovedgeskeftigelsen.

Men hvorfor valgte du (egentlig) å ta jobben som daglig leder i Idrettslaget Bergen Håndball? Det kan da umulig vere en «rett fram jobb»?
Maria er utdannet innen Sports Management og i tillegg er hun genuint sportsinteressert. Da jobben i Framohallen ble ledig, var «alternativet» Sverige, spillerkontrakt og volleyball.
–Jobbtilbudet kom opp litt før spillerkontrakten, og da slike jobber ikke vokser på trær… vel, valget ble til slutt enkelt. Og den aktive volleyballspiller karrieren ble lagt på hyllen.
I tillegg til jobben fikk jeg tilbud om å trene TIF Viking sine volleyballspillende damer i 1.divisjon. Og siden det var ting som fint går an å kombinere, var det bare å pakke flyttelasset og reise.
Du kom til en klubb som var midt i et skifte, fra FyllingenBergen i allianse med Fyllingen IL, til å skulle stå helt på egne ben som Idrettslaget Bergen Håndball. En prosess som ifølge media ikke gikk helt smertefritt for seg. Påvirket denne prosessen valget ditt på neon måte?
Etter å ha tenkt litt sier Maria at hun allerede under intervju-rundene fikk høre om prosessen som klubben nå var inne i. Og at det var et langsiktig prosjekt der, som hun likte og som hun forstod ville bli en stor del av jobben.
–Sett utenfra så er dette et positivt prosjekt, men jeg forstår også at det finnes de som ikke er like positivt innstilt som det jeg er. For meg som brenner for idretten er det en bra ting å gjøre denne endringen med det som mål å styrke guttesatsingen innen håndball. Jeg håper at også skeptikerne ser det til slutt.
–Klubben har også tatt initiativ for å lage et Klubbforum med de klubbene som nå ønsker å sette fokus på guttehåndballen. Bergen Håndball ønsker her å vere en støttespiller og å bidra med kunnskap og ressurser for de andre klubbene. Selvfølgelig med det som mål at når den tid kommer så skal guttene ønske å komme til oss for spill på seniornivå.
Om jeg har forstått det riktig så skal dere spille hjemmekampene deres litt rundt omkring i Bergen. I skrivende stund har dere hatt en kamp i Fana Arena, en i Framohallen og planlegger for den neste kampen, som skal gå i Åsane Arena. Hvordan er det å komme ny inn i organisasjonen, og så har du ingen «hjemmebane» å arrangere kampene på? Eller betyr dette fint lite?
–På en måte tror jeg det kan vere en utfordring for spillerne, det at de «alltid» spiller på bortebane. Men samtidig tror jeg hele klubben ser fordelen med å komme ut i bydelene med kampene våre. Det er jo det som er målet vårt, å bli en klubb for hele Bergen.
–De doble REMA 1000-liga arrangementene (med hhv Fana og Tertnes) tror jeg er en positiv opplevelse for både klubbene og publikum. For min del, som er helt ny i dette, er det i alle fall lærerikt å se hvordan de andre klubbene jobber med arrangementene.
–På sikt håper vi jo å få ha slike arrangement i egen hall, men til det skjer så er det i Framohallen vi har våre daglige gjøremål som treninger, kontorer og selvfølgelig kamper.

Bergen Håndball er en av klubben med lengst sammenhengende fartstid i eliteserien i norsk håndball. Vi antar at du kom til duk og dekket bord da du overtok. Men utfordringer, overraskelser …er det vanskelig å sette ditt preg på administrasjonen?
–Jeg startet i jobben 01.august og føler fortsatt at jeg er i en oppstartsfase. På sikt tenker jeg at jeg har ideer som jeg håper og tror kan bli bra. Men nå er det viktigste å få oversikt og å lære, og så får resten komme etter hvert.
Vi har googlet at du er sertifisert mental trener, og med det i bakhodet – det har ikke gått særlig bra til nå i REMA 1000-ligaen, men noe bedre i NM. Involverer du deg på den «sportsligmentale» siden i klubben eller holder du deg til den «administrativmentale» delen av klubben?
-Ha, ha. Du har funnet det ja. Nei, jeg holder meg til den administrative delen av klubben. Alt som har med det sportslige å gjøre er det Fredrik (Ruud), Michael (Jørgensen) og de andre i teamet som tar seg veldig godt av uten innblanding fra meg.
–På fritiden derimot jobber jeg med mental trening inn mot juniorlandslaget i Volleyball. Men som nylig avgått toppidrettsutøver i volleyball så kjenner jeg til følelsen av å ikke få det til å stemme. . Men det er et ungt lag vi har, og bare det lover godt fremover. Så jeg er overbevist om at dette går seg til og blir bra til slutt.
Tar vi en titt på tilskuertallet så har det gått ned de siste årene.Og selv om vi vet at 2020/21 sesongen ikke er helt representativ, ser vi at tilskuersnittet er stigende denne sesongen i forhold til fjoråret. Min opplevelse er at det er høyt trykk og god stemning på Bergen Håndball sine kamper. Hva gjør dere for å lokke tilskuerne til hallen(e)?
–Vi er veldig aktiver på SoMe, og jobber hardt for å nå ut til hele idretts-Bergen. Jeg har for eksempel tatt med meg TIF Viking sine volleyball jenter på kamp. De fikk se innløp med flammekastere, trommer og masse leven. Mange hadde aldri vært og sett en REMA 1000-liga kamp før, men tilbakemeldingene var at dette ville de gjøre flere ganger.
–Etter gjenåpningen nå blir det veldig spennende å se hvordan det blir med publikum når det «ikke lenger er grenser» for hvor mange vi kan ta inn i hallene.

Og hvordan har det gått til nå? Med ny jobb, ny idrett og nye omgivelser?
–Det er fremdeles mye å lære og jeg er på en måte på tilvenning. Nye kontakter skal knyttes og nye oppgaver å sette seg inn i, men samtidig er det både interessant og spennende. Jeg driver ennå og blir kjent med både folk og miljø, og er egentlig positivt overrasket over hvor tålmodige og hjelpsomme alle har vært.
–Jeg er spent på fremtiden, men jeg gleder meg!
Vil du lese mer om prosjektet til Bergen Håndball så klikker du deg inn her