Foto: Tor Solstad

Follo bruker fantasien for å beholde gløden

Tekst: Arne Hole/Norges Håndballforbund
3. mars 2021

Follo er topplaget i 1. divisjon. Under pandemien er gutta blitt ganske gode i fotball og padeltennis også.

Det skal visstnok være «dejlig» å være norsk i Danmark. Martin Lysdal Hansen synes ikke det er så deilig å være dansk i Norge. Da tenker han på det han kaller myndighetenes uforståelige nedstengning av håndballen. For i Danmark, som har hatt mer koronasmitte enn Norge, går eliteseriene sin gang. Akkurat som EM gjorde i desember. I Follo prøver de å finne på alternativ trening og moro for å holde humøret oppe.

– Det er vanskelig nå. Men det er veldig fint at vi får trent. Så får vi gjøre det beste ut av det, sier trener Lysdal Hansen til handball.no.

Sist han sto ved laglederbenken var 19. desember.

– Hvordan er det å leve med all usikkerheten?

– Vi kan ikke gjøre annet enn å forberede oss til det forhåpentlig åpner igjen.

– Hvordan takler dere å endre planer igjen og igjen?

– Det går mye tid å kommunisere med guttene. Si at de ikke må miste motet. Men det ble vanskelig da de stengte ned en gang til. Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe.

– Hvordan gjør dere det?

– Sist helg spilte vi padeltennis, og ellers prøver vi å finne på ting som er gøy, så det ikke bare blir løping med ball. Vi spiller litt fotball og lager konkurranser.

– Hva er mest krevende for deg som trener?

– Det er å holde motivasjonen oppe og bevare gjengen samlet. Men det er vanskelig når man ikke vet når man får spille kamp. Vi var forberedt på å starte serien igjen – og trodde på det – og så forlenget de pausen. Jeg forstår det ikke – når så mye annet har vært åpent. Men vi får forsøke å holde fokuset på det vi får gjort noe med.

– Tips til andre seniorlag som ikke får spilt i det hele tatt?

– Det er viktig å holde positiviteten oppe, ikke sette seg ned og bli frustrert. Man må ha tro på at man får spille igjen.

– Har du også et tips til yngre lag som ikke får spilt fordi de ikke har motstanderlag i egen kommune?

– Man må finne på noe gøy, slik at det er moro å komme på treningene. Så lenge man får trene, så er det mulig at det også blir kamper igjen. Og det å gå fra utetrening til innetrening er jo positivt i seg selv, sier Lysdal Hansen.

I den grad regjeringens nei til eliteidrett er mer bittert for noen enn for andre, hører Follo med til dem som synes det er ekstra surt. Laget leder 1. divisjon og har ferten av eliteseriespill neste sesong. 

– Jeg håper vi kan komme i gang igjen med treningskamper 15.–16. mars, sier Martin Lysdal Hansen, som forlater norsk håndball etter denne sesongen.

Pandemi og stengte grenser har blant annet gjort det tungt for barna aldri å få se besteforeldrene sine i Danmark.

Follo har vært raske på avtrekkeren og har trenerduoen klar for neste sesong. Lukas Karlsson har vært både spiller og assistenttrener denne sesongen. Neste sesong fortsetter han som spiller og blir også sjef i trenerteamet. Han får med seg nåværende assistent Mats Julius Haakenstad, skriver Follo HK på sin nettside.

Neste sesong er det bare spillegleden som skal smitte.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png