Foto: MB-Design / May Britt Jarneid

Flint Mansion: Her ble grunnlaget for opprykket lagt

Av: Trond Sørøy / NTH

22. mars 2020


Venninnene Mari Finstad Bergum, Eline Fagerheim og Synne Fossheim som har spilt 8 sesonger  sammen i Gjøvik Håndballklubb, bestemte seg for å gjenforenes i Flint Tønsberg og flyttet i sammen i en bolig som de har kalt «Flint Mansion.»  Her holder de åpent hus og det er blitt et sosialt samlingssted for alle spillerne hos kvinnelaget til Flint.


Flint Tønsberg var klar for direkte opprykk allerede to serieomganger før slutt og mye av æren for det har venninnene som spilte hele barndomstiden i sammen på Gjøvik.  Målvakt Eline Fagerheim (21) har stengt igjen bakover, linjespiller Synne Fossheim (22) har vært forsvarsjefen og bakspiller Mari Finstad Bergum (22) har scoret målene.


I tillegg har de altså åpnet huset for de andre på laget.

– Vi har ofte besøk både i ukedagene og i helgene, forteller Synne Fossheim.  – Når noen er ferdig på skolen kommer de gjerne innom oss før treningen, det er veldig koselig, sier hun.

– Vi føler det er viktig å finne på ting i sammen og vi har invitert til tacokvelder, spillkvelder og lignende, sier Eline Fagerheim.  – Jeg føler det har vært en fin arena hvor vi har styrket samholdet i laget.

Foto: Trond Sørøy


Det var ikke gitt at 3-kløveret skulle havne i Tønsberg.  Mari Finstad Bergum og Eline Fagerheim var på utgående kontrakter i henholdsvis Larvik og Vipers og lekte med tanken om å spille i sammen igjen.  Begge ønsket å studere ved siden av å spille håndball og de vurderte da Flint Tønsberg som ny klubb.

– Vi visste at Tonje Larsen var trener i Flint og vi hadde lyst til å gå dit, forklarer Fagerheim.  – Synne Fossheim er en mer ubesluttsom type, så det tok litt tid å overtale henne, smiler hun, før hun legger til; – men heldigvis endte hun opp med å bli med oss.

– Vi hadde vært fra hverandre i 2 sesonger og jeg savnet Mari og Eline, forklarer Synne Fossheim.  – Da de nevnte for meg at de hadde planer om å gå til Flint, så tenkte jeg det ville bli gøy å spille på lag med de igjen.


At de valgte overgang til Flint Tønsberg har ingen av spillerne angret på.  Mari Finstad Bergum har gjennomført karrierens beste sesong, hun har vist i kamp etter kamp at hun har et nivå som hører hjemme i eliten og ble klubbens toppscorer med 144 mål. 


– Det har vært kjempegøy å spille i Flint, det er en fin gjeng og en fantastisk klubb, sier hun.  – Det har vært mye bedre enn forventet, jeg er kjempestolt av det vi har fått til.  Det er viktig å ha tillit hos trenerteamet, det har Tonje Larsen gitt meg.  Jeg har lært mye av å stå bak gode spillere i Larvik også, men jeg har tatt nye steg med den rollen jeg har hatt her i Flint denne sesongen.

Synne Fossheim har en sesong i eliteserien med Storhamar bak seg, men der spilte hun kun i forsvar.  Også hun har fått mye tillit og har utviklet seg mye som toveisspiller.

– Jeg er glad for at jeg har fått så mye tillit og har utviklet meg både offensivt og defensivt, forteller hun.  – Jeg føler jeg har min styrke i forsvarsspillet og at min rolle har vært å være forsvarssjefen og binde det i sammen.  Utover i sesongen har vi fått til bedre samspill med kant og linje og jeg har fått bidratt mer i angrep også.

Foto: Trond Sørøy


Når det gjelder høydepunkter fra sesongen, trekker alle spillerne frem innsatsen i NM hvor eliteserielagene Sola og Aker ble slått på veien til semifinalen mot Storhamar.  Flint overrasket hele håndball-Norge med hvor kollektivt godt laget fremstod og var nær å nå finalen i Spektrum.


– Det var ekstremt gøy å yppe seg mot Storhamar, sier Synne Fossheim. 

– Vi hadde med så mange supportere på tur til Hamar, det var en skikkelig artig opplevelse, sier Mari Finstad Bergum.

– Vi var veldig underdogs, men vi fikk vist at vi har mye å komme med, sier Eline Fagerheim.  – Det var kjipt å tape mot Storhamar i en kamp vi følte vi hadde alle muligheter. 


Synne, Mari og Eline skryter også av evnen laget har hatt til aldri å gi seg, at de kjemper og jobber på helt til dommeren blåser av kampen.  Spesielt blir bortekampen mot opprykkskandidat Volda nevnt, hvor Flint gikk til pause og lå sju mål bak, og hvor spillerne stod i sammen i andre omgang og kjempet seg opp på uavgjort.  – Det viser kvaliteten i laget vårt, mener Synne.  – selv om vi starter kampen dårlig gir vi oss aldri.


Neste sesong skal Flint Tønsberg bryne seg mot tøffere motstand i REMA 1000-ligaen.  Laget viste i enkeltkamper i NM at de kan yppe seg mot god motstand.  Men spillerne vet at det blir noe helt annet å holde et så høyt nivå i løpet av en hel sesong.


– Jeg synes vi viser både i Skjærgårdslekene og i NM-kampene at vi har noe å gjøre i eliteserien, sier Synne Fossheim.  – Vi vet det stilles høyere krav i eliteserien så vi kan ikke tillate oss å ha en dårlig start som vi har hatt i enkelte kamper denne sesongen.  Vi må være skjerpet og kan ikke svinge like mye i prestasjonene.  Vi vet vi har nivået inne så det handler om at vi må være på det nivået i hver kamp.  Det skal bli skikkelig gøy å spille i eliteserien igjen.


Eline Fagerheim ser lyst på neste sesong og forteller at det gror godt i junioravdelingen i Flint Tønsberg.

– Vi har mange spillere i 16-18-årsalderen som har et stort potensiale og som legger ned den jobben som skal til.  Vi har slitt med mye skader og sjukdom på spillere i år og når vi får tilbake de + at ungjentene får en fin oppkjøring så vil dette styrke oss inn mot seriestarten i REMA 1000-ligaen, avslutter Fagerheim.