Fjellhammer og Viking Håndball er tilbake i toppsjiktet av norsk herrehåndball: REMA1000-ligaen.

Fjellhammer og Viking er klare for Rema1000-ligaen

Norsk Topphåndball
8. mars 2020

Søndag ble det klart: Ingen kan ta igjen Fjellhammer og Viking på toppen av 1. divisjonstabellen. De to klubbene, som rykket opp fra 2. divisjon i henholdsvis 2018 og 2019, er dermed klare for neste sesongs REMA1000-liga. – Tusen takk, vi gleder oss, er den samstemte meldingen fra trenerne Kristian Bliznac og Joar Gjerde.

Mye er fortsatt uklart i toppen og bunnen av 1. divisjon, men det er ikke lenger tvil om hvilke to lag som tar turen rett opp i eliteserien. Viking sikret seg de nødvendige poengene med tomålsseier 27-25 over Lillestrøm i Skedsmohallen lørdag, mens Fjellhammer både tapte og vant da de ble beseiret 28-25 av et aggressivt Viking TIF-lag i Lørenskoghallen søndag.

Nøtterøy-hjelp
For Nøtterøy trådte nemlig til med litt ekstra hjelp ved å slå Sandefjord hele 30-24 i Jotunhallen. Dermed betød Fjellhammer tap for Viking ingenting – Sandefjord kan ikke hente dem igjen uansett hva som skjer i de to siste kampene, og må nå konsentrere seg om å berge 3. plassen. 

Med Nøtterøys seier søndag er de bare tre poeng bak sandefjordingene og er i tillegg bedre i innbyrdes oppgjør. Det betyr at Sandefjord må ta minst to poeng i sesongavslutningen mot bunnlaget Bodø (borte onsdag 11. mars) og formlaget Viking TIF (hjemme lørdag 21. mars).

Sykestue på Lørenskog
– Det var bra at vi fikk litt Nøtterøy-hjelp, for hos oss minner det mest om en sykestue, sa en fornøyd Fjellhammer-trener Kristian Bliznac etter helgens runde.  Han har hatt halve stallen sykemeldt den siste uka, og det satte også sitt preg på innsatsen mot Viking TIF.

– Vi gjør rett og slett en mindre bra kamp, men hva gjør vel det når vi likevel rykker opp! Det er fantastisk, det er mange av gutta på laget vårt som hadde gitt opp drømmen om eliteseriespill. Nå blir den likevel virkelighet, sier Bliznac.

Søndag kveld ble det en uformell opprykksfest for Fjellhammer-spillerne, mens Bliznac holdt seg til egen stue. – Jeg er ikke helt i form jeg heller, så det er best å bli hjemme, sier han.

Magisk helg for Gjerde
I Stavanger satt en del av gutta sammen og fulgte den 20. serierunden både på TV og på live-dekning. Trener Joar Gjerde derimot var på barselavdelingen på sykehuset i Stavanger. Natt til lørdag ble han pappa til ei lita jente.

– Dette har vært den mest magiske helga i hele mitt liv. Pappa natt til lørdag, seier over Lillestrøm lørdag og REMA1000-lag i løpet av søndagen. Helt fantastisk! sier Gjerde.

Opprykket skal feires offisielt etter møtet med Fjellhammer onsdag, men han regner med at det fins Viking-spillere ute på byen i Stavanger også søndag kveld.

Sandnes leder i bunnstriden
I bunnen av tabellen er fortsatt mye mulig. Lillestrøm tapte for Viking Håndball lørdag og står med sine 14 poeng, mens Lillehammer tok to overraskende poeng mot Falk i Horten (30-28). Dermed kan de havne på 16 poeng, lik det Charlottenlund har i dag, men for å gå forbi trønderne må de vinne med minst 23 (!) mål i CSK Varmo Arena og i tillegg slå Nøtterøy hjemme. Og det skal vel godt gjøres, begge deler, egentlig.

Sandnes tok for øvrig to meget viktige poeng i et høydramatisk oppgjør i Sandneshallen. Kampen startet fem kvarter etter fastsatt tid på grunn av flyproblemer for Charlottenlund. 1. omgangen var jevn, men utover i den andre festet trønderne et godt grep om kampen og ledet med fem mål (22-17) midtveis i omgangen.

Så startet hjemmelaget opphentingen, og 45 sekunder før full tid satte Kristoffer Iversen inn sitt tredje og kampens siste mål da han fastsatte sluttresultatet til 26-25. For Charlottenlund må det ha føltes som et ran, for Sandnes som en utrolig deilig seier.

Endelig lyktes KIF
I rundens siste kamp vant Kristiansand hele 43-27 over Bodø. Det var en kamp som ikke hadde noen tabellmessig betydning for noen av lagene. Sørlendingene fikk likevel vist hjemmepublikummet noe av det de hadde håpet å kunne vise mer av denne sesongen.