Moa Högdahl. Foto: Viborg

Fin utvikling for Moa Högdahl

Av: Svein André Svendsen/NTH
14. mai 2020

Moa Högdahl trives supergodt i Viborg og har merket en fin utvikling i eget forsvarsspill de to første årene i klubben.

Klubben hennes var tålelig fornøyd med at det endte med bronsemedaljer i serien denne sesongen. Hvordan det kunne ha gått, får de aldri vite.

– Vi gjorde det veldig bra da sesongen sluttet, så for vår del var det litt skuffende at sesongen stoppet så brått. Jeg synes vi fikk gjort mye bra i en sesong der vi ikke har spilt europeiske kamper. Det har kun vært hjemlig serie, og det har funket ganske bra, sier trønderen.

Tredjeplassen denne sesongen betyr deltakelse i European Handball League neste sesong.

– Endelig, det skal bli veldig deilig! Forrige sesong gikk vi til semifinale i EHF Cup, det var sinnssykt kult. Vi tapte med kun to mål sammenlagt for Siófok, som vant turneringen til slutt.

Moa Högdahl ble Viborgs toppscorer med seks mål i den første kampen i Ungarn, men så ble det ikke stor nok seier hjemme til at det kunne bli avansement.

– Det var en fin sesong med gode europeiske kamper, men da slet vi mer i serien. Denne sesongen har det fungert bra hjemme, men vi har jo ikke fått spilt i Europa. Det beste hadde selvfølgelig vært å gjøre det bra begge steder, sier 24-åringen.

For hennes egen utvikling er det viktig å ha europeisk motstand.

– Absolutt. Det er veldig nyttig å spille mot andre spillestiler enn vi møter i Danmark. Omstillingen mellom de to kamptypene synes jeg er kult. Jeg trives godt med å spille i Europa, og det er det vi har lyst til. Det hadde vært dritkult å spille i Champions League, det har jeg ennå ikke fått prøve. Det er det vi satser mot. Det er på tide!

Hun har merket at årene i Danmark allerede har gitt uttelling for egen utvikling.

– Jeg synes jeg har fått utviklet meg på områder jeg har manglet litt på tidligere. Forsvarsspillet mitt har hevet seg vesentlig de siste to årene. Det er mye på grunn av spillestilen i Danmark. Den er litt mer fysisk og det er litt flere dueller. Det stiller større krav en mot en. Kanskje mer kynisk enn jeg var vant til fra Byåsen. Det føler jeg at jeg har vokst på, og tatt noen steg forsvarsmessig. Jeg er ikke det svakeste leddet lenger, og det er veldig deilig, synes hun.

Sportslig suksess er ikke å forakte, men det er ekstra fint når man trives godt i byen man bor i.

– Det er en veldig koselig by, veldig oversiktlig. Den er liten, men har alt jeg trenger. Jeg trives supergodt både i byen og områdene rundt. Klubben er profesjonell og alt har vært på stell for at vi skal prestere. Det har vært litt uvant å være en del av et sånt miljø, så det har vært veldig deilig, sier hun. 

Bakspilleren har kun spilt håndball mens hun har vært i Danmark. I fritiden har hun gått mye turer, men det har også blitt mye Netflix og Viaplay.

– Jeg har vært gjennom så å si alt, sier hun og ler.

Alt går bra for Moa Högdahl for tiden, derfor har hun skrevet ny kontrakt også. Hun ble igjen i sju uker i Danmark etter at håndballen ble stengt ned.

– Jeg har hatt tilgang til styrkeutstyr og trent masse i Danmark, blant annet løpt mye ute. Hjemme hos mor og far i Trondheim har vi styrkerom, så treningen blir holdt ved like.

Til høsten skal hun begynne å studere psykologi ved siden av håndballen.

– Det gleder jeg meg masse til. Det er nettstudier. Jeg gikk lærerhøyskolen før jeg flyttet til Danmark, men det har vært vanskelig å kombinere. Etter pyskologi har jeg planer om å studere spesialpedagogikk. Det er lærer jeg har lyst til å bli, og jeg tror de fagene kan bli kjempenyttig å ha med seg, sier hun.