Trener Erlend Lyssand (t.v.) og Catharina Furnes gratulerer hverandre med en ny seier for Fana. Foto: Sportsfotograf Bjørn Erik Nesse/NHF

Fanas langsiktighet skal begynne å betale seg

Tekst: Arne Hole/NHF
15. september 2021

Denne sesongen skal Fana ta et nytt steg. Men plattformen steget tas fra er fire-fem år gammel.

– Denne sesongen går vi offensivt ut. Vi skal bli blant de fem beste, sier Fana-trener Erlend Lyssand.

Han bør kjenne laget godt, for han går løs på sin åttende sesong som trener. Så langt har han sine ord i behold. Etter tre kamper og like mange seire har bydelsklubben fra Bergen bare Vipers foran seg på tabellen.

Forrige sesong snakket Lyssand om sitt unge lag. Nå har ungjentene fått ett år til på baken, og det har treneren allerede merket.

– To jevne kamper har vippet i vår favør (26-21 over Byåsen og 30–28 over Flint). For et par år siden hadde vi tapt dem. Men nå ser vi resultatene av den satsingen vi nedfelte for fire-fem år siden. Da snakket vi om hvor mye vi måtte trene og hvordan. Det har tatt tid, men nå er spillerne er blitt selvgående.

Lyssand skrøt forrige sesong uhemmet av keeper Sofie Ege Grønlund. Det gjør han fortsatt – selv om hun nå spiller for Storhamar. Fana-treneren mener hun kan bli «en ny Ege» (i slekt med Steinar Ege) Men Lyssand skryter like mye av nykommerne, Olivia Lykke Nygaard fra Aker og Ida Drønen fra Åsane.

– Det har vært en drøm! Vi er strålende fornøyd med at Olivia kom til Bergen for å studere. Både Olivia og Ida har tilført oss mye. I to av kampene har de hatt 50 i redningsprosent!

– Men 48–36 over Follo kan tyde på at dere har litt å gå på i forsvar?

– He, he. Det var mange som var spillesugne i serieåpningen, og mange hadde lyst til å løpe mye. Ikke alle har like mange forsvarsgener, sier Lyssand, som er mer opptatt av å glede seg over det positive.

– Christine Alver styrer spillet vårt veldig bra, og i tillegg til de rutinerte bakspillerne har vi fire kantspillere i rivende utvikling, Sara Berg, Maren Langø, Maren Gabrielsen og Nora Hagerup.

– Men nå skal Fana stå til konfirmasjon, Lyssand – Molde (B) og Vipers (H) venter?

– Vi slår jo nedenfra så det holder og skal angripe i Molde. Å stå med luen i hånden er ikke oss. At Vipers blir neste lag, er helt perfekt. Det pleier å bli mange mål når vi møter dem, og vi skal ikke dra ned tempoet.

Offensivt. Som Erlend Lyssand innledet.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.


Bli med å tipp du også!

Alle bonger er med i trekningen av et universal gavekort på 4000,-
Uansett om du tipper for å bli «Årets Tipper» eller kun med hjertet kan du vinne gavekortet på 4000,- som du kan bruke til å kjøpe det du ønsker deg*. Så husk å levere bongene i tide.
Frist for neste «bong» er onsdag 15. september kl. 17.00