Etter nesten 3 år ute med skade, er Thea tilbake på banen i tysk Bundesliga

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
6. mars 2022

På slutten av 2018/19-sesongen fikk Thea Øby-Olsen akillesproblemer.  Og etter en langvarig opptreningsprosess kan 26-åringen endelig boltre seg på banen igjen som venstre kantspiller på HSG Bad Wildungen Vipers i tysk Bundesliga.

Problemene oppstod mens hun var Gjerpenspiller og ble forverret da det smalt på trening for sin nye klubb Fredrikstad i juni 2019.  Hun fikk akillesen delvis revet av og lite ante hun hvor lang tid det skulle gå før hun igjen kunne ta på seg kampdrakta igjen.

I sommer kom Silkeborg-Voel på banen og Thea trente med de i høst før HSG Bad Wildungen Vipers ønsket å knytte kantspilleren til seg fra 1. januar i år.

Foto: Ostwestfalen / Lippe Fotographie


– Jeg trente med Fredrikstad i sommer og så kontaktet Silkeborg-Voel min agent og lurte på om jeg ville komme til Danmark, forteller Thea Øby-Olsen.   – De ønsket å hjelpe meg til å bli bedre.  Og så kunne vi se hva som skjedde når jeg ble frisk. 

– Da reiste jeg dit og hadde bra oppfølging med leger og fysioterapeut, så det var veldig fint.  Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen jeg fikk i Silkeborg, sier hun glad.


I høst tok den tyske klubben HSG Bad Wildungen Vipers kontakt og de ønsket å skrive kontrakt med Thea selv om fortsatt var skadet og under opptrening.  Hun reiste til Tyskland 1. januar i år.

– Jeg hadde 1,5 måneder igjen av rehabiliterings-programmet før jeg kunne spille kamp for dem.  Så jeg hadde litt igjen før jeg var kampklar.  Det var en bra deal for meg at tyskerne ønsket både å hjelpe meg med opptreningen og gi meg litt matching. 

Foto: Ostwestfalen / Lippe Fotographie


– I Tyskland har jeg fortsatt å kjøre det rehab-programmet jeg fikk av legen i Danmark.  Og har hatt tre håndballøkter i uka med laget.  I tillegg har jeg kjørt masse fysisk trening sammen med de fysiske trenerne på laget.  Det er blitt en del økter! smiler Thea.

– Nå fungerer det veldig bra, det har gått fint med hele pakka.  Avtalen var at jeg skulle bygge gradvis på det opptreningsprogrammet jeg har.  Og det har de hatt forståelse for.  Det har fungert fint og nå er jeg endelig i gang med å spille kamper igjen.


Thea har lagvenninner fra Tyskland, Nederland og Sveits og hun trives veldig godt i HSG Bad Wildungen Vipers.  Jentene på laget er hyggelig, men språkproblemer har vært en liten barriere så langt.

– Jeg sliter litt med språket, jeg forstår ikke hva de sier, humrer hun.  – Alt går på tysk her, men jentene på laget er flinke til å oversette til engelsk for meg.  Og så er det håndball, så det går an å forstå det meste.  Og så hjelper det at en av de tyske spillerne er oppvokst ved grensa til Danmark, så hun snakker dansk. 

Foto: Ostwestfalen / Lippe Fotographie


Etter nærmere tre år med opptrening og en rekke tilbakeslag underveis fikk Thea Øby-Olsen lønn for tålmodigheten og strevet da hun 16. februar var tilbake på banen i kamp mot Buxtehuder SV.  Thea tegnet seg på scoringslista allerede i sin første kamp i Bundesligaen.

– Det var egentlig ikke meningen at jeg skulle spille den kampen. Planen var at jeg skulle få min debut i den neste seriekampen, men så ville de at jeg skulle kjenne på det i 10 minutter mot Buxtehuder og det var deilig, sier hun begeistret. 


23. februar var VFL Oldenburg motstander og Thea spilte 2 x 30 minutter, scoret fire ganger og opplevde seier i sin første ordentlige kamp for sin nye klubb.

– Ja, det var litt av en overgang for meg å stå hele kampen mot Oldenburg.  Og så ble det seier 31-27, det var kjempegøy.  Det har vært en lang periode ute av spill og jeg har tvilt på det selv om det kom til å gå.  Og når det fungerer nå, så er det veldig deilig.  Jeg kom til en del skudd og hadde litt flere misser enn ønskelig, sier hun selvkritisk. 

Foto: Ostwestfalen / Lippe Fotographie


I kamp nummer tre etter comebacket, var HSG Blomberg-Lippe motstander.  Der scoret Thea fem ganger og var mer fornøyd med egen innsats og skuddene satt bedre. 

I hvilke situasjoner kommer du til skudd?

– Det er litt fifty/fifty med kontringer og utspill.  Det er noen av bakspillerne som er individuelt gode og som er flinke til å spille ut til kant.  Det er ikke så mye av spillet som er satt opp til det, men det er noen som er gode på utspill.  Det er jeg glad for.


Hvordan blir det fremover?

– Jeg skal legge på mer og mer håndballøkter i gradvis tempo, i tillegg til å spille kamper.  At jeg ikke skal få for stor totalbelastning i uka for raskt.  Nå skal det gå hurtigere egentlig, det var fra starten i januar frem til kampene i midten av februar hvor jeg skulle ta det rolig.  Men nå kan det gå litt hurtigere i stegene, så det skal bli deilig.

– Nå ser jeg lyst på fortsettelsen og gleder meg til å spille flere kamper fremover, sier Thea Øby-Olsen med et smil avslutningsvis.