Foto: Kenneth McDowell

Emilia Giske (Ålgård): – Å få tillit har gjort at jeg senker skuldrene og tør litt mer

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
4. november 2021

Med fjorårets storscorere utilgjengelige har Ålgård slitt i sesonginnledningen.  Men i de to siste kampene har laget funnet flyten og samspillet sitter igjen.  I front for «nye» Ålgård står 19-årige Emilia Giske og tar nødvendig skuddansvar.

Fjorårets toppscorere var Margit Lidal (nå skadet) og Angunn Gudmestad (gått til Sola).  Denne duoen stod for nær 40% av scoringene til Ålgård og i innledningen på sesongen var savnet av goalgetterne stort.  Ålgård startet sesongen med 3 strake tap, inkludert NM-tap mot nabo Stavanger som spiller i 2. divisjon. 

Emilia Giske spilte på høyrebacken i fjor, men har fått tillit på venstreback i år, hun tar skuddansvar og har scoret nest flest mål på Ålgård denne høsten.

– Jeg spilte mest på høyreback tidligere da Margit og Angunn spilte, og jeg trivdes veldig godt å spille der, forteller Emilia Giske.  – Jeg spiller der jeg får spilletid, jeg, for det er kjekkere å spille uansett. 

– Men det er så klart gøy å oppleve mer tillit denne sesongen, med masse spilletid, smiler hun. 

Foto: Bitmap


Føler du deg klar for å ta mer ansvar i laget?

– Ja, jeg føler meg mer klar nå enn det jeg har vært og det å få den ekstra tilliten har gjort at jeg senker skuldrene og tør litt mer.  Så jeg føler absolutt at det går riktig vei.   Jeg føler at de aksjonene jeg gjør er på bedringens vei og at vi får til samspillet i laget ganske bra og at jeg tar det ansvaret jeg har fått, oppsummerer hun.


Ålgård startet altså sesongen litt trått, men det har sett adskillig lysere ut de siste ukene.  I søndagens kamp mot Fjellhammer fant laget flyten i spillet og var i ledelsen 9-3 etter 13 minutter og ga aldri fra seg det initiativet.  Det endte med 34-21 seier til Ålgård.

– Kampen mot Fjellhammer, det var en god lagseier, vi fikk alle spillerne i gang.  Vi hadde en god start og klarte å spille godt hele kampen.  Vi har hatt en tendens til å variere veldig i kamper, men jeg følte at det var en ganske stabil prestasjon på søndag, smiler Emilia fornøyd.

– Vi hadde en del lange angrep hvor vi fikk holdt ballen i gang og kom til gode muligheter, ikke bare halvsjanser og det at vi stod godt i forsvar og kjørte kontringer var hovedgrunnen til det gode resultatet. 

– Det var veldig kjekt og etterlengtede to poeng.  Når vi klarte å rote det vekk i forrige kamp mot Nordstrand hvor de utliknet i siste sekund, så trengte vi denne opplevelsen.   Vi viste i første omgangen mot Nordstrand i forrige kamp at vi klarer å prestere bra, så vi ønsket å finne tilbake til den flyten mot Fjellhammer. 

Foto: Jon Forberg


Emilia forteller at noe av grunnen til at Ålgård har slitt litt i sesongstarten er at de har flere spillere ute med skade.  Men at de har vist en stigende kurve på treningene i det siste.

– Det har ikke vært den beste sesongstarten, med varierende spill.  Men nå har flere spillere, blant annet jeg, steppet opp og tatt mer ansvar.  Jeg føler at spillet sitter bedre og bedre for hver kamp og nå satser vi på at det fortsetter sånn fremover.


Emilia og spillerne er stolt av sin helt nye hall, som ikke ble så mye brukt i fjor i koronaperioden.  Derfor synes de det er ekstra gøy å få lag på besøk som får oppleve anlegget for første gang.  Motstanderen opplever også Ålgårds ivrige supportergruppe «Fygarne», som Emilia skryter av.

– Fygarne er veldig bra og er alltid der og holder alltid god stemning.  Det er på en måte en familie i klubben.   Det er veldig bra samhold og miljø i Ålgård, vi er en åpen klubb hvor alle kjenner alle og hvor alle heier på alle.


Fremover?

– Jeg vil bidra med det jeg har bidratt med frem til nå med skudd og spille de andre gode, jeg ønsker å være allsidig så jeg ikke er så lett å lese.  Jeg ser absolutt at vi har mulighet for å ta flere poeng.  I årets sesong i 1. divisjon har resultatene vist så langt at alle kan slå alle.  Så det er masse muligheter fremover.

– Vi har fått blod på tann nå, nå som vi ser at vi kan også i år.  Og når vi har hatt den starten vi har hatt så er vi enda mer ivrige på å ta enda flere poeng, avslutter 19-åringen offensivt.