Foto: Chambray Touraine

EM-kometen Rikke Granlund: – Jeg merker mer press, for nå er det jeg som skal ta ansvar

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
17. november 2021

Hele håndballmiljøet fikk øynene opp for Rikke Granlund for et år siden da hun fikk sin debut på det norske landslaget i en alder av 31 år.  Få uker senere stod hun der med EM-gull.  Denne sesongen spiller hun for franske Chambray Touraine og har maks tillit og er et klart førstevalg i klubben.

På søndag spilte Rikke og hennes franske klubb mot Molde i første oppgjør i 3. kvalikrunde for europacupen.  Det endte med 3-målsseier og returkampen spilles i Molde til helga. 

– Vi fikk en veldig dårlig start på kampen og lå under med 6 mål en periode. Men vi klarte å ta oss sammen og sette forsvaret i andre omgang og da hentet vi dem igjen og det endte med en 3 måls seier, oppsummerer Rikke Granlund (32).

Foto: Chambray Touraine


Rikke dro fra Oppsal og norsk eliteserie til Esbjerg i 2018 og har måttet kjempe for spilletiden i Danmark.  I Frankrike derimot er situasjonen en annen.

–  Jo, jeg har full tillit og jeg spiller det meste.  Det er en litt annerledes rolle, men det er også gøy.  Det var derfor jeg ville hit.  For å få den rollen, sier hun.  – Det er morsomt og jeg merker at det er mer press i den rollen, for nå er det jeg som skal ta ansvar.  Jeg er en av de rutinerte i laget her.


Hennes nye klubb, Chambray Touraine, har ligget i sjiktet bak de beste i den franske ligaen, men hadde sin beste sesong i fjor da det ble fjerdeplass i sluttspillet.  Denne sesongen er den første med europacup og målet er å slå Molde sammenlagt over to kamper så de blir kvalifisert til spill i Europa League.

– Chambray Touraine er en ganske ny klubb som bygger seg oppover og satser mer og mer.  Det er bra å være her, jeg har fått et godt inntrykk av klubben. 

– Jeg er heldig å ha skandinaver på laget, det er hyggelig og så er det deilig å kunne snakke norsk med lagvenninner. Man kan bli litt sliten av å prøve å forstå fransken, humrer hun. 

– De jeg spiller med er Clara Monti Danielsson, som jeg også spilte sammen med i Esbjerg.  Og så er det en danske som tidligere spilte i Sävehof.  Så vi er en svenske, danske og en nordmann på laget. 


Det har vært en spennende og interessant høst for Rikke Granlund i ny klubb og i nytt land.  Hun har funnet seg til rette og bor sammen med kjæresten og trives godt.

– Det er mye nytt å forholde seg til.  Det er også derfor jeg ville bytte land for jeg synes det er spennende med nye ting, sier hun ivrig.   

– Det er fint bo her i Frankrike, folk er hyggelige.  Det er en annerledes kultur selvfølgelig, men jeg var åpen på det og visste at det ville bli annerledes og en må bare akseptere at ting er annerledes og ikke prøve å endre på noe.  Så jeg synes det har gått veldig bra.


Hvordan går det med språket?

– Det begynner å komme seg, jeg merker at jeg forstår mer og mer, men det er ikke så lett.  Det er et helt annet språk enn norsk, så det er utfordrende på den fronten.  Jeg prøver å snakke litt fransk og jentene på laget er veldig tålmodige hvis jeg prøver å snakke og lar meg fullføre.  Så det går sakte fremover. 

– Det er noen som kan engelsk her, så jeg bruker litt engelsk også.  Målvaktstreneren han kan bare snakke fransk, men hovedtreneren kan jeg snakke engelsk med.

– På målvaktstreningene blir det mye misforståelser, det blir det mye latter av, sier hun muntert.  – Når jeg skal starte en øvelse, så forstår jeg ingenting. 

Foto: Chambray Touraine


Rikke opplevde en tung start i den franske ligaen med Chambray Touraine, men nå har laget fått mer sving på sakene.

– Vi tapte de tre første kampene, men så fikk vi snudd det og nå har vi vunnet en del kamper og vi jobber oss oppover på tabellen.  Nå er vi på femteplass i serien.  Det er en spennende serie hvor alle slår alle.  Det er veldig jevnt, og det er gøy, sier hun tilfreds. 

– Vi er ganske mange nye spillere i år, det var mange som gikk forrige året, så det tar tid før man finner rytmen i kamp.  Jeg merker vi spiller mer som et lag nå enn vi gjorde i starten.  Så ja, jeg føler at de siste kampene er et resultat at vi begynner å bli mer samspilte. 


I desember i fjor kom Rikke inn i den norske EM-toppen da Norge hadde målvaktsproblemer tidlig i mesterskapet.  Hun fikk sin debut i mesterskap som 31-åring og gikk fra å være femtevalg på landslaget til EM-gull i løpet av noen korte uker i fjor. Nå er hun tatt ut som reserve til VM som spilles i Spania i desember. 

– Jeg hadde håpet på å få den reserverollen i VM og synes det er gøy det ble sånn.  Det betyr at jeg skal være med laget hele tiden, fra det starter med Intersport Cup i Bergen i slutten av måneden.

– Jeg tror det blir bra, gleder meg.  Jeg er med på treningene, men blir litt nedprioritert der.  Men skal være med på det meste, bortsett fra kamp. 

– Det er gøy å være med landslaget og så er det god trening, synes jeg.  Det er høyt nivå, så uansett om jeg ikke får spille så har jeg fått mange gode treninger.  Og får brukt de ressursene som er rundt landslaget, sier hun fornøyd.


Du var et ubeskrevet blad for de fleste før mesterskapet i fjor, hvordan er det nå, etter EM-suksessen?

– Den klubben jeg er i nå, så meg spille i EM, så det er derfor jeg er her nå, sier hun takknemlig.  – Men ellers er det som det pleier, det var mye oppmerksomhet der og da, men nå har det roet seg.  Så nå er det ved det normale. Men jeg hadde ikke vært her hvis ikke jeg hadde spilt i mesterskapet i fjor, avrunder hun med.