Børge Lund og Josip Vidovic fra kampen mot Montpellier i Champions League. Foto: Annika Byrde/NTB/NHF

Elverum lærer stadig – sluttspillhåpet lever

Tekst: Arne Hole/NHF
13. desember 2021

Elverum går inn i CL-pausen med styring på playoff-plassen.

– Vi har satt poengrekord i år også, sier trener Børge Lund, som er ved godt mot selv om det ble tap 28-34 mot Nordens beste lag forrige uke. Og Lunds gode humør kommer når han analyserer kampen – og mye av det andre Elverum har gjort mot noen av verdens beste lag.

– De beste lagene spiller situasjonene ferdig og gjør nesten ikke feil. Forskjellen på oss og Aalborg onsdag var to perioder på til sammen 8-10 minutter. Da tar vi noen sjanser som er for dårlig og greier ikke å ta vare på ballen. I de resterende 50 minuttene er vi like gode som Aalborg, som spilte finale i Final4 forrige sesong.

– Så avstanden til topplagene skremmer ikke?

– Nei, den er ikke så stor, og det er en nyttig erfaring å ta med seg. Vi har troen på at vi kan ta kampen opp mot de beste. Før landslagspausen var vi virkelig i gang og spilte med naturlig selvtillit og tenkte ikke på valgene vi gjorde. Det er det som skal til.

– Hvilke steg har dere tatt siden forrige sesong?

– Det største steget mener jeg vi tok da vi spilte treningskamper mot Szeged. Vi fikk øvd mot de beste med null i konsekvenser. I den settingen merket vi at forskjellen mellom oss og dem ikke var så stor. Vi kan trekke en parallell til landslaget som fikk øvd mot Frankrike og Danmark tre ganger i året. Da får du sett hvor nivået ligger, sier den tidligere landslagsassistenten.

Når Champions League går inn i vinterpausen, som varer til 17. februar, ligger Elverum på femteplass med åtte poeng. Seks lag går til sluttspillet. Uheldigvis for Elverum avsluttet Brest 2021 sensasjonelt ved å ta ett poeng fra topplaget Montpellier, mens Zagreb tok to fra Vardar. Dermed er Elverum to poeng foran Zagreb, tre foran Vardar og fire foran Brest.

– Målet vårt er å gå videre, og det er fortsatt reelt. Vi har det i egne hender, og to av våre siste fire kamper går hjemme (mot Kiel i Håkons Hall 17. februar og mot Pick Szeged i Terningen 2. mars. Bortekampene er mot Aalborg og Vardar.) Samtidig har vi Zagreb og Brest på innbyrdes oppgjør, sier Lund, som ikke vil regne på hva som trengs av poeng.

– Hadde vi hatt fasiten, ville vi spilt annerledes i sluttfasen mot Brest (tapte 32-33 i siste sekund, etter for tidlig avslutning.) Men når alt er åpent, går vi for å vinne. Henger man seg for mye opp i hva som eventuelt skal til, kan det være vanskeligere enn å spille på de mulighetene man får tildelt, lyder Elverum-trenerens filosofi.

Etter Aalborg-kampen ga han spillerne tre og en halv dag fri. Nå skal det samles krefter før de tre seriekampene før EM-pausen, mot Haslum (b), Sandefjord (h) og Bergen (b) – og NM-finalen mot ØIF Arendal i Nadderud Arena 29. desember.

– Vi kroner gjerne året med en kongepokal. Det er motiverende i seg selv, avslutter Børge Lund.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.