Foto: Elverum

Elverum er seriemestere, men jubelen sto ikke i taket: — Det er en litt delt følelse

Av: Magnus Gulliksen
26. mars 2021

Børge Lund har trent Elverum til seriegull i REMA 1000-ligaen på sitt første forsøk, men han skulle gjerne sett at seriespillet ble forsøkt avsluttet etter 24 serierunder og ikke 12.

Hvordan er stemingen i Terningen arena noen dager etter at det ble bestemt at seriespillet skulle avsluttes, og tabellen etter halvspilt serie er den endelige? Jeg ringer sjefen sjøl, Børge Lund, for å lodde stemningen hos den ferske seriemesteren.

— Gratulerer med seriegull, Børge, hvordan føles det?

— Jo takk, jeg må innrømme at det er en litt delt følelse. Vi skulle veldig gjerne sett at at serien ble spilt helt ferdig. Men når den nå ikke ble det så får vi være veldig fornøyd med seriegullet. Vi får den tittelen for en veldig sterk høstsesong, der vi leverte godt i serie, cup og Champions League, og det gir et slags kudos til hele Eleverum-teamet for den gode jobben vi har gjort.

— Jeg ser ikke for meg at det skal bli noe lettere å fullføre et sluttspill enn et seriespill

Samtidig som de ble bestemt at seriespillet skulle avsluttes, og at tabellen ved halvspilt serie er den endelige, ble det også vedtatt at det skal forsøkes å gjennomføre et sluttspill, med oppstart tidligst den 12. mai.

I tillegg må de tre lagene som lå nederst på tabellen ved halvspilt serie, Halden, Viking og Sandefjord, ut i kvalikspill mot Follo, Nøtterøy og Falk, som endte på 2., 3. og 4. plass i 1. divisjon. Kristiansand som ledet 1. divisjon etter halvspilt seriespill rykker rett opp, og ingen lag fra REMA 1000-ligaen rykker rett ned.

Børge Lund og Elverum er ikke enige i at dette var den beste løsningen

— Nei, vi er ikke enige i at dette var den beste løsningen. Før sesongen startet var premissene klare, serie, cup og sluttspill skulle prioriteres – i den rekkefølgen. Og jeg kan ikke se at det skal bli noe lettere å fullføre et sluttspill enn et seriespill og er redd for at utenomsportslige hendelser skal kunne påvirke sluttspillet. Havner for eksempel spillere i karantener eller ventekarantener så er det plutselig tilfeldigheter som kan være med å avgjøre.

Børge Lund skulle ønske at seriespillet ble forsøkt fullført. Foto: Mathias Skarpaas

Et travelt år så langt

2021 har så langt vært ekstremt travel for Børge Lund. Han er assistenttrener for landslaget og tilbragte januar med VM i Egypt. Deretter begynte en Champions League-turné med Elverum. Hjemmekamper ble spilt alle andre steder enn i Terningen arena, og så langt i 2021 har Børge og Elverums mange landslagsspillere et sted mellom 50 og 60 hotellovernattinger i bagasjen

— Vi har vært lenge borte, og vi har sett mange flyplasser, hoteller og håndballhaller de siste månedene. Det er slitsomt og vanskelig, ikke minst mentalt, å være så lenge borte, men det har gitt oss veldig mye læring, forteller Børge Lund, og fortsetter.

— Vi er på mange måter en lillebror i det selskapet vi er med i, og vi trenger alle de marginene vi kan få for å lykkes. Og det er ingen tvil om at mange av de marginene ville vært lettere å få om vi for eksempel spilte hjemmekampene våre hjemme i Norge. Men jeg synes vi nærmer oss nivået og lærer av å spille mot de beste.

Å spille med de beste er et mål for Elverum også neste år. Den muligheten får laget om de vinner sluttspillet, men de får den også i kraft av å være seriemestere dersom et sluttspill ikke lar seg gjennomføre. Håper klubben på et sluttspill, eller ville det være like greit å avslutte alt her hjemme nå?

— Vi håper på sluttspill, selvfølgelig gjør vi det. Vi vil spille håndballkamper og ønsker å ta trippelen, serie, cup og sluttspill. Men dersom Champions League-billetten skal ligge i sluttpillet kan det ikke vær tilfeldigheter som avgjør, og jeg forventer at alle involverte lag må følge en streng protokoll, forklarer Børge.

— Denne sesongen spiller dere i den aller gjeveste Champions League-gruppa, og la oss se for oss at dere også skal spille Champions League neste sesong. Vil dere da få fortsette i det selskapet?

— Det vet jeg ikke, og det er nok ikke noe vi får vite noe om på en stund. Men jeg synes vi har forsvart plassen vår godt, og jeg tror uansett det skal bli vanskelig for EHF å bytte ut noen lag når årets sesong har blitt som den har blitt. Hjemmekamper har blitt spilt på bortebane, kampprogrammet har blitt endret, kampene har kommet utrolig tett og oppgjør har blitt avlyst. Det blir uansett spennende å se hva som skjer, slår Børge Lund fast.

Årets påske kan gi mere Barcelona-jubel for Elverum og Alexandre Blonz. Foto: Elevrum Håndball

Påske i Barcelona skapte ikke jubel på hjemmebane

Med et så tett program som det Børge Lund og Elverum har hatt i år vil nok mange mene at en skikkelig påskeferie kunne være på sin plass. Men sånn blir det ikke. Laget har kvalifisert seg til 1/8-finale i Champions League, og slikt blir det påske i Barcelona av.

— Vi reiser til Barcelona på Skjærtorsdag, og spiller to kamper der på et par dager, en «hjemmekamp» og en bortekamp. Vi traff akkurat de dagene da alle andre har fri kan du si, smiler Lund.

— To kamper på et par dager mot Barcelona i Barcelona. Det høres ikke ut som det aller enkleste dere kunne være med på?

— He, he. Nei det er det ikke. De er kanskje det alle beste laget som er med, og de har i perioder vært ganske suverene. Vi ønsker å være offensive også mot de beste og da må vi bruke muligheten i sånne kamper. Vi har alt å vinne i den type kamper, men det er klart at om Elverum skulle slå ut Barcelona over to kamper i Barcelona så ville det kanskje vært tidenes håndballscoop, gliser en offensiv Elverum-trener.

— Helt til slutt Børge, før jeg ønsker god påske og lykke til i Spania, hvordan solgte du inn den Barcelonaturen på hjemmebane?

— Det er klart det har vært tungt for familien når jeg stort sett har vært borte sammenhengende siden nyttår. Men det dessverre litt sånn det kan være i denne bransjen. Men jeg kan vel slå fast at jubelen ikke akkurat sto i taket, avslutter Børge Lund, fersk seriemester som trener i Eleverum.


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png