Helene Gigstad Fauske. Foto: Hamistolen

Eksamenstid for Helene Fauske

Av: Svein André Svendsen/NTH

– Heldigvis har jeg noe å fylle tiden med, ellers tror jeg det hadde blitt veldig kjedelig. Det sier Helene Gigstad Fauske, som har brukt den siste tiden til eksamensforberedelser.

Goalgetteren har nylig tatt den første av vårens to eksamener i sitt deltidsstudium, der hun tar en bachelor i markedsføringsledelse. Hvert halvår har hun to eksamener.

– Det går mest i trening og studier, men jeg har også møtt noen få venninner og gått tur, men det er jo veldig begrenset hva man kan gjøre i disse tidene, så det har blitt veldig mye familietid, sier hun.

Hun fikk dra hjem til Norge da coronapandemien gjorde at alt stoppet opp, men ettersom det ble mer og mer langvarig har hun dratt til Danmark for å hente bilen – og flere klær.

– Jeg har adresse i Danmark, så jeg har lov til å komme forbi den ellers stengte grensen, men må jo i karantene både her og i Norge når jeg er tilbake igjen, men det går fint.

Hun håper også å kunne si farvel til noen lagvenninner som slutter i klubben, når hun først er i Danmark.

– Danmark åpner mer fra 10. mai. Det blir hyggelig å kunne si ordentlig farvel til dem, kanskje vi kan få til en slags avslutning, sier 23-åringen.

Før hun dro til Danmark fikk hun lov til å trene litt på Olympiatoppen under strenge regler.

– Det har vært veldig bra, slik at vi klarer å holde ting ved like, særlig når det gjelder styrke. Ellers har jeg trent inne, men har også løpt litt alene i skogen. Det er viktig å holde kroppen i gang, slik at det ikke bli alt for stor overgang når man begynner å spille håndball igjen. Man må begynne rolig, for det blir mye mindre kasting enn man er vant til. Jeg har kastet litt med broren min og litt på en vegg, men det blir jo ikke like mye i forhold til hvor mye vi kaster når vi er i håndballsesong.

Hun har vært hjemme hos foreldrene i Lommedalen i coronapausen. Da hun byttet håndballbeite til Danmark for tre år siden, merket hun med én gang at hun trivdes.

– Jeg trives kjempegodt. Jeg merket fra dag én at dette var en ordentlig klubb og ikke minst lagvenninner, trenere og styret er veldig åpne. Hvis det er noe, hjelper de meg med alt. Jeg har stortrives fra dag én, og det er en grunn til at jeg fortsatt ønsker å være her. Jeg har akkurat skrevet en ny toårskontrakt, forteller bakspilleren.

Helene Gigstad Fauske hadde scoret 71 mål da EHF Cup ble stoppet før semifinalene. Kun Elena Mikhaylichenko hadde scoret flere enn henne hittil i sesongen, med 75 mål. Også forrige sesong scoret Fauske nest flest mål i turneringen. Da stoppet hun på 70. Neste sesong skal klubben delta i nyvinningen European Handball League.

– Det går litt opp og ned, som for alle, men jeg tror at det ikke hadde gått så bra hvis jeg ikke hadde trivdes, Jeg føler det gjenspeiler seg i prestasjoner. Derfor er det en riktig klubb for meg, for de får ut det beste i meg. Jeg ser en utvikling, og det er jeg opptatt av å ha samtidig som vi gjør det bra som klubb. Det er gøy at vi er med å spille om det gjeveste vi kan spille om i Danmark, men har noen steg å gå for å spille i Champions League, som er et mål for min del.

– Det så mange gode klubber nå, at spill i EHF Cup også er veldig bra. Det er en veldig fin internasjonal erfaring, som jeg får vært med på.

– Den danske serien er så jevnt god, bunnlag kan slå topplag. Det er det som gjør det morsomt å spille i Danmark. Internasjonalt er det en helt annen fysikk og kanskje mer press fra tribunen, avhengig av hvor man spiller. Det er utrolig gøy å oppleve, sier hun.

Helene Gigstad Fauske. Foto: Hamistolen