Foto: Lars Rune Skaug / Fotolars

EHF aksepterer at Byåsen trekker seg fra europacupspill

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
30. oktober 2020


EHF bekrefter at Byåsens kamper i 3. kvalifiseringsrunde er kansellert.

I kraft av fjorårets tredjeplass i REMA 1000-ligaen var Byåsen klar for spill i Europa denne sesongen. 

Laget skulle komme inn i den 3. kvalifiseringsrunden i EHF European League og møte det polske laget MKS Perla Lublin.  Kampene var planlagt spilt helgene 14./15. november og 21./22. november. 


EHF konkluderer med at det på grunn av Covid-19 restriksjonene i Norge ville være vanskelig å gjennomføre disse kampene.  Det betyr at det polske laget er direkte kvalifisert til gruppespillet.

Byåsen ga beskjed til EHF allerede i forkant av trekningen til den siste kvalikrunden til EHF European League at de ønsket å trekke seg fra europacupspill denne sesongen. 


Kristin Garvik, daglig leder i Byåsen Håndball Elite uttaler dette om beskjeden de har fått fra EHF:

Foto: Byåsen Håndball Elite


– Bakgrunnen for at vi sa tidlig i fra at vi ikke ville delta i Europa i år, var den økende smitten og vi ønsket ikke å dra med den tilbake til Norge.  Det var en lang prosess før vi kom til den endelige avgjørelsen.  Det var mye for og imot, hva gjør vi og hva gjør vi ikke. 

– Vi fikk nei fra EHF med en gang og vi fikk beskjed om å vente til trekningen, for å se hvilket lag vi skulle møte.  Og når vi fikk Polen, så var det umulig for oss å reise dit.  Det var visst også 10 dager karantene for å reise inn i Polen. 

– Vi gikk noen runder med Norsk Topphåndball og Norges Håndballforbund, så tok vi ny kontakt med EHF og da fikk vi beskjed at det var i orden at vi trekker oss fra spill på grunn av koronasituasjonen. 

– Da vi fikk nei, var vi usikre på hvilke sanksjoner vi ville bli møtt med.  Hadde vi for eksempel blitt utestengt i 2 sesonger, så hadde vi måttet ta en ny runde med styret.  E-cupen er en gulrot for spillerne, men heldigvis kom vi aldri så langt.  Det er supert at vi slapp både bot og utestengelse.  Så vi er godt fornøyd nå. 


Trener Atle Oliver Johansen:

Foto: Byåsen Håndball Elite


Å delta i europacupen er den store gulrota.  Men som situasjonen i verden er nå ønsker vi ikke å delta fordi at det er såpass mye fare forbundet med det.  En ting er at vi er ved god helse og takler det meste som skulle komme, men konsekvensene av å bli smittet er så store både på nært og fjern sikt. 

– Vi ønsker ikke så smitte noen, det er en ting.  Og vi ser de samfunnsmessige konsekvensene av positiv smitte.  Vi kan ikke risikere at en 17-åring blir sittende alene på et hotellrom i Lublin i ti dager, det kan vi ikke.

– Så sportslig sett er det fryktelig leit, men vi har et ansvar samfunnsmessig også og vi synes ikke det er riktig å delta i år. 

– Vi har selvfølgelig et ønske om å representere Norge i Europa, det er kjempestort.  Men akkurat i år er det nå en gang situasjonen som den er.