Foto: NTB/Norges Håndballforbund

Drømmen om de fem ringene

Tekst: Lars Kvam/Norges Håndballforbund
9. mars 2021

Det er 48 og et halvt år siden Norges forrige OL-kamp for menn. Denne helgen vil Håndballgutta gjøre noe med det.

Den utgaven av Håndballgutta som representerte Norge i München, og tok niendeplassen der ved å slå Polen, er for lengst blitt «Håndballvoksne». Det er gått snart 49 år siden september 1972. Det har vært nært en del ganger i tida siden da, men mannlige, norske håndballspillere har vært fraværende når den norske troppen har marsjert inn til åpningsseremonien under sommer-OL.

Det vil landslagssjef Christian Berge gjøre noe med.

– Å klare en OL-plass vil bety veldig mye. Håndballgutta har altså ikke vært med i OL siden München. Så det er absolutt et mål vi har satt oss.

Christian Berge

I den forestående OL-kvalifiseringen i Montenegro avgjøres det hele. Utgangspunktet er en firenasjonersturnering med kamper fredag (mot Brasil), lørdag (Chile) og søndag (Sør-Korea). Alle møter hverandre en gang. De to lagene som ligger best an på tabellen til slutt, er klare for Tokyo-lekene.

SPENT TRIO: Trener Børge Lund, kaptein Bjarte Myrhol og landslagssjef Christian Berge. Foto: Bo Amstrup / NTB / NHF

Slik vurderer Berge motstanderne:

– Brasil har et godt lag. Deres høyeste nivå er virkelig høyt. De er sterke defensivt, og på deres beste dager er de i stand til å gi alle de beste lagene en god kamp – som for eksempel da de spilte uavgjort mot Spania i VM, påpeker landslagssjefen.

– Chile er et uforutsigbart lag defensivt, de spiller tøft, med masse muskler. Også de kan prestere skikkelig bra på gode dager. Jeg vet ikke så mye om Sør-Korea, siden de brukte et annet mannskap i VM i januar, men vi ser frem til å bli nærmere kjent med dem.

Apropos VM i januar. Etter sølv i både 2017 og 2019, og bronse i EM 2020, sto ikke mesterskapet i Egypt helt til forventningene. Men Christian Berge er oppe på hesten igjen, og klar for å bygge på lærdommene:

– Erfaringene fra VM gir oss mye. Det var det første mesterskapet vårt i den situasjonen vi står i, og vi trenger å bygge på den erfaringen. Hvis vi ser på det som skjedde på banen, så har vi identifisert enkelte elementer vi ønsker å forbedre fra Egypt.

Christian Berge

De norske kampene i OL-kvalifiseringen spilles slik:

12. mars kl. 20.00: Norge – Brasil (TVNorge/discovery+)
13. mars kl. 20.00: Norge – Chile (TVNorge/discovery+)
14. mars kl. 20.00: Sør-Korea – Norge (MAX/discovery+)


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png