Foto: Andras Nemeth /NHF

– Det har vært en fantastisk ferd i Siófok

Tekst: Svein André Svendsen /NHF Foto: Andras Nemeth
21. april 2020

Annulleringen av sesongen ble en kjedelig slutt for Tor Odvar Moen og Bent Dahl i ungarske Siófok.

Det gode samarbeidet dem mellom kan få en avslutning om EHF står på sitt ønske om å fullføre E-cupene.

– Vi kjente hverandre bare via håndballen. Det ble mye for meg alene i starten, og jeg savnet å være et team. Bent kom inn etter et halvt år med sin kunnskap både på banen og utenfor. Han er veldig god på videoanalyse og det har vært et ekstremt vellykket samarbeid, det er vi enig om begge to. Vi har støttet hverandre hele tiden og hatt en fin periode sammen. Det har vært gull verdt, skryter Tor Odvar Moen.

Det får han også i retur fra Bent Dahl.

– Vi hadde aldri jobbet sammen, og jeg er avhengig av at jeg får litt plass. Det fikk jeg av Tor Odvar fra dag én. Han var veldig inkluderende og vi har utfylt hverandre veldig bra. Det har vært en fantastisk ferd. Kanskje vi kan samarbeide igjen i fremtiden?

Vi ba Tor Odvar å beskrive forskjellen på norsk og ungarsk håndball, slik han har opplevd den.

– Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne. Håndball betyr veldig mye for mange i Ungarn. Vi har et voldsomt engasjement på kampene. Det har vært en fantastisk opplevelse. En supporterskare som har blitt større og større er med oss overalt og støtter oss i med- og motgang. Det engasjementet er vi ikke i nærheten av i Norge. Vi opplever mange av oss som ganske sportsinteresserte i Norge, men her en man sportsfanatiske. Det er stort sett fullt hus på alle hjemmekampene og publikum henger utover tribunene og jobber for laget. Jeg har aldri opplevd et sånt intenst trykk som da vi spilte finale i EHF Cup hjemme mot Esbjerg, der jeg følte at hallen nesten smeltet motstanderen til slutt. I år var det også helt hysterisk da vi vant over Győr hjemme, det var helt euforisk. Det er så gøy, og det kommer jeg til å savne i Norge. Vi har et fint publikum hjemme, men de nøyer seg stort sett med å klappe, sier han.

Den tidligere Larvik-treneren fikk 11 nasjonaliteter første året i Siófok, denne sesongen har det vært 8. Det er litt av en miks, men han ønsket likevel å vise litt respekt ved at han ikke gjorde alt på skandinavisk måte.

– Det fungerte veldig fint. Jeg sa tidlig fra at jeg ikke var en trenertype som brukte høy stemme, men ønsket at spillerne skulle være med og uttrykke sine meninger, slik at vi fikk delt eierskap til det vi drev med. Det tok nok litt tid før de skjønte det, for det var mange som ikke var vant til det. Det var også en stor forskjell fra Norge, men det føler jeg vi hadde suksess med. Det var kanskje den største overgangen. Spillerne var veldig profesjonelle og treningsvillige. Vi har også hatt et fantastisk støtteapparat, med fysioterapeut på jobb for laget hele tiden og fysisk trener til stede hele tiden – og lege og oppmann. Alt var lagt til rette for å drive håndball. Selv i Larvik kunne vi ikke legge det til rette på den måten da vi var på vårt beste.

– Vi la til rette treningsmessig ved å sette hviletiden først, slik at de var klar til å trene til enhver tid. Her er det fasiliteter og forhold som gjorde at vi kunne flytte treninger. Forskjellene i forhold til det jeg var vant til hjemmefra var rammebetingelsene rundt klubben, sier Tor Odvar Moen.

Bent Dahl skal trene Siófok videre de neste sesongene. Selv om sesongen i Ungarn er over, ønsker EHF å fullføre E-cupene, der Siófok står i semifinalen i EHF Cup.

– Etter to år har det vært en kjempeopplevelse. Vi forsterker troppen neste sesong og hovedtyngden av de bærende spillerne forlenger. Vi ønsker å vinne alle kamper. Siófok som klubb ønsker å være med der det skjer. Det er en klubb med kjempeambisjoner samtidig som vi har unike arbeidsforhold i forhold til mange andre klubber i Europa, sier han.

Tor Odvar skal hjem igjen til Norge. Han hadde kontrakt et år til og var ønsket enda ett år, men klubben hadde forståelse at han av private årsaker ønsket å dra hjem.

– Molde er et av stedene i Norge der det er et spennende prosjekt på gang og muligheten til å være med og bygge videre på det som har vært gjort der var veldig fristende, sier Moen.