Foto: Kjell Eirik Henanger

Det er vrient å spille mot Andrea Solstad!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
1. desember 2020


Står man som høyre toer i forsvar når motstanderen er Fana, blir det en tøff dag på jobb.  Venstreback Andrea Solstad (21) har en aggressiv spillestil hvor hun konstant utfordrer i finter både utover og innover i tillegg til å være en skuddtrussel.

Andrea sier selv at hun alltid har hatt denne spillestilen, men at hun nå lykkes oftere med aksjonene på grunn av spesialtrening.

– Det at jeg har blitt sterkere har hjulpet meg veldig.  Da blir duellspillet automatisk bedre, så det er egentlig der jeg føler jeg har løftet meg, forklarer hun. 

– Jeg har trent mye på retningsforandringer og skyv, det føler jeg har hjulpet på fintene.  Denne type trening gjør vi ofte i tillegg til vanlig styrke. 

– Jeg har vel egentlig alltid hatt en aggressiv spillestil, men nå føler jeg at jeg er sterkere og greier å gjennomføre aksjonene mer enn før.

Foto: Kjell Eirik Henanger


Hva er styrken din som spiller?

– Det vil jeg sier finter en mot en, at jeg kan gå begge veier.  Det har kommet litt naturlig at jeg kan finte godt begge veier, sier hun, og legger til: – Da jeg kom med på A-laget og spilte i 1. divisjon, var det å finte utover det jeg var best på.  Men så ble folk obs på det, så da måtte jeg begynne å finte innover også.  Jeg har øvd mye på å utvikle meg til å finte godt begge veier. 

– Jeg føler jeg har etablert meg på elitenivå nå.  Det første året i REMA 1000-ligaen var å prøve seg på nivået og se hvordan det gikk.  Da var jeg litt opp og ned i prestasjonene. Men nå føler jeg at jeg har spilt ganske jevnt det siste året, oppsummerer hun. 


Alltid spilt for Fana

Andrea Solstad (21) har spilt for Fana i 12 sesonger og har vært stor bidragsyter for den fantastiske fremgangen Bergensklubben har opplevd de siste sesongene.  Hun har alltid spilt for Fana og var med da klubben rykket opp fra 1. divisjon.  Dette er tredje sesongen i REMA 1000-ligaen for Andrea og Fana.

Hun har scoret 47 spillemål i høst og er nummer to på toppscorerlista til Fana.  I fjor havnet de på en historisk god sjetteplass i REMA 1000-ligaen.  Og laget er i god rute til å forsvare denne plasseringen denne sesongen.

– Vi har satt som mål å komme på sjetteplass igjen, men samtidig ha en mulighet til å ta femteplassen, forteller hun. 

– Vi ser jo at om vi hadde vunnet mot Aker og Flint, som vi ligger på lik linje med, hadde den femteplassen vært veldig nær.  Men vi får se hva som skjer neste halvår, og det hadde vært gøy om vi kunne ha kjempet om den femteplassen helt inn. 

Foto: Kjell Eirik HenangerEtter en litt trå start på sesongen med tap både mot Aker og Flint, kom vendepunktet i 31-31 oppgjøret mot Tertnes.  Det er første gang Fana har tatt poeng mot Tertnes.

– Etter noen tap i starten var det deilig å ta et poeng mot Tertnes, det ga oss selvtillit.  Etter den kampen har vi spilt bra og jevnt.

– Når vi spiller bra, så setter vi forsvaret, hjelper hverandre og gir high-five når vi har gjort en god aksjon.  Jeg føler at det ligger mye i forsvaret om vi gjør en god kamp.  Vi må få til angrep også, men som regel er at det er forsvaret som er bra når vi gjør en god kamp, sier hun. 


Høydepunkter

– Høydepunktet i høst for min egen del var uavgjortkampen mot Tertnes.  Men jeg tror for lagets del at høydepunktet var å komme til semifinale i NM og slå Tertnes, selvfølgelig. 

– Seieren over Fredrikstad som var siste kampen før seriepausen, var også viktig.  Vi kan si oss fornøyd med hva vi har prestert i høst, vi ligger der vi ønsker å være, smiler Andrea.