Foto: Fyllingen Håndball

Ny trener i 1. divisjon

Av: Marianne Kolås/Norsk Topphåndball
25. august 2022

Andreas Ungesson, tidligere FyllingenBergen spiller, nå trener for nyopprykkede Fyllingen. Et opprykk som forøvrig gav Bergen tre lag i 1.divisjon. Andreas har masse erfaring fra tiden som FyllingenBergen spiller. I 2019/20 sesongen står han bokført med 19 mål på like mange kamper. Forrige sesong tok han Fyllingen gjennom 2.divisjon med 17 seirer, to uavgjordt og tre tap. I år skal han og guttene kjempe om både en god plassering i 1.divisjon og om hvem som er best i by’n av Fyllingen, Bergen og TIF VIking.

Andreas Ungesson

Og da to av de tre «Bergens lagene» lagene «plutselig» dukket opp i en hall like i nærheten benyttet jeg like godt sjansen til å slå av en prat.

Men før jeg kom så langt måtte jeg lese meg noe opp på laget fra Fyllingsdalen. Og fant blant annet at fjorårssesongen (i 2.divisjon) ble en stor opptur, at de i den første korona sesongen (2019/20) ble nummer 4 da sesongen ble avsluttet i mars. Og at de i 2020/21 sesongen ble, ja hvordan var egentlig 2020/21 sesongen?

Det var hverken undertegnede eller Fyllingen trener Andreas Ungesson helt sikre på, men en forbipasserende Jan Stankiewicz (tidligere svensk landslagsmålvakt, tidligere FyllingenBergen målvakt og nå i trenerteamet til Fyllingen) kunne bekrefte at 2020/21 sesongen ikke ble spilt.

En konsentrert Fyllingen målvakt, Marcus Robson.

Men tilbake til Andreas og opprykket; Fyllingen ble nummer to i avdeling 3, med Nærbø 2 på plassen foran seg – jeg mistenker at det er pga Nærbø i REMA 1000-ligaen at ikke Nærbø 2 fikk/tok plassen i 1.divsjon. Stemmer det?

Det stemmer. En og samme klubb kan ikke ha lag i både REMA 1000-ligaen og i 1.divisjon.

Opprykk? Hvordan gikk det til? Utover det å vinne en hel bråte med kamper altså?

Kortversjonen er at vi ble bedre og bedre utover sesongen. I fjor var vi og Bergen samarbeidsklubber, så i løpet av sesongen hadde vi spillere som spilte for begge klubbene. Og etter hvert som de lærte hverandre å kjenne både på trening og i kampsituasjoner så ble laget bare bedre og bedre.

Og vi viste allerede fra sesongstart at muligheten for opprykk var der. Det var nemlig bestemt at det ikke skulle spilles kvalifisering, men at avdelingsvinnerne rykket rett opp. Og så lenge Nærbø 2 ikke kunne rykke opp hadde vi en gylden mulighet til opprykk.

17 av 22 seirer, 132 +mål og bare tre tap gjennom sesongen – med fare for å bli flåsete – var det en «planke-kjørings sesong»?

Nei, det var på ingen måte plankekjøring. Selv om vi utover sesongen såg at vi lå godt an. Og det hele ble faktisk ikke avgjort før i siste seriekamp mot Bjørnar. Vinneren av den kampen ville også vinne avdelingen og dermed vere klare for 1.divisjon. Og det gikk til slutt vår vei.

I en kamp der lagene fulgte hverandre som skygger til det gjenstod under 10 minutter av kampen – da fikk Fyllingen en liten luke og nå vet alle hvordan det gikk.

Time-out, forsvarsspill og utvisninger. Kampen hadde det meste av det en kamp er forventet å ha.

Spillerstallen? Hvordan ser den ut foran sesongen?

Spillerstallen ser bra ut den. Vi har en ung tropp, det er mange 00,01 og 02 spillere, noene lokale «egen-produserte» og noen andre. Samarbeidet med Bergen måtte brytes nå når vi er i samme divisjon, og spillerne måtte velge mellom Bergen og Fyllingen.

Men alt i alt har vi en fin tropp

Og hvordan har oppkjøringen gått til nå?

Den har gått veldig bra. Vi var en tur på Skjærgårdslekene, spilte bra og fikk gode resultat. Og et lite bilde på hvor vi ligger før seriestarten. Med kampen mot TIF Viking nå i kveld (tirsdag) og på fredag får vi god motstand og vi får kjent litt på nivået. Det blir spennende.

Tre 1.divisjonslag i Bergen? Blir det kamp om de samme spillerne, for ikke å snakke om det samme publikumet? Og sponsorkronene?

Det korte svaret må vere ja. Når det gjelder sponsorkronene skal jeg ikke uttale meg så mye da det er utenfor mitt område. Men når det gjelder spillere og publikum kjemper vi jo om de samme.

Så vi har fått flyttet en del av kampene for å prøve å unngå at vi spiller samtidig, da kan folk gå på flere kamper. I tillegg skal vi ha dobbeltarrangment med Bergen, for å lage gode rammer rundt kampene. Med god planlegging vil vi fylle hallen med godt spill og idrettsglede.

Hvilke tanker gjør du deg før seriestart mot Sandefjord om knappe to uker?

Det blir en tøff serieåpning. Sandefjord er nok en av favorittene til å rykke opp. De har et veldig godt lag og har ikke gjordt store utskiftninger fra forrige sesong.

Og resten av sesongen? Hvem blir den tøffeste motstanderen – om dere skulle tippe?

Oi, det er ikke lett. Det er fort en 5-6 lag som kan kjempe i toppen samtidig som det er 4-6 lag som kjemper i bunn om å unngå nedrykk. Det blir en tøff sesong med mange tøffe oppgjør.

Målsetning for sesongen?

Vi spiller for å holde oss i 1.divisjon. Men samtidig for at spillerne våre skal utvikle seg og bli så gode som de kan bli.

Til slutt, hva tenker du om lokaloppgjørene som kommer, mot Bergen og TIF Viking?

Det blir gøy! Det er utrolig positivt med tre lag fra Bergen i samme divisjon. Lokalderby er noe jeg savnet fra tiden som aktiv spiller. Lokalderby er noen av de gøyeste kampene vi spiler.

Og så helt til slutt; noen tanker om treningskampen mot TIF Viking?

Vi skal spille to kamper mot by-nabo TIF Viking denne uken. Der vi vil fokusere på egne prestasjoner. Så må vi se det an utover i kampen om det er bruk for justeringer underveis. Disse kampene vil gi oss en liten pekepinn på hvordan vi kan forvente at sesongen blir. TIF VIking spilte tross alt om opprykk til REMA 1000-ligaen i vår.

Men selfølgelig, vi går jo for å vinne da!

Da kampen var godt i gang var det umulig å se hvilket av lagene som kom fra 2.divisjon og hvilket som spilte kvalifisering til REMA 1000-ligaen for bare noen korte måneder siden. Og da jeg forlot hallen ca. 10 minutter uti andre omgang stod det 22-21 til Fyllingen. De ledet 18-15 til pause i en kamp som begge lagene så ut til å ta på «blodig alvor». Her var mye bra spill, knuffing, kjefting, utvisninger og alt som hører en god kamp til.

Fyllingen sesongåpner hjemme mot Sandefjord 04.september. Og med det første by-derbyet allerede i november er det bare å merke av i kalenderen.