Foto: Hans Petter Wille

Da stjernene dro, ble Halden et kollektiv

Tekst: Arne Hole/NHF
28. september 2021

Same procedure as last year? spør hovmesteren grevinnen. Ja, svarer de også i Halden Håndballklubb.

Da handball.no i fjor intervjuet Halden-trener Jan Thomas Lauritzen, skrøt han av Toke Bjelke Schrøder, August Storbugt og Kasper Lien. Det skulle han kanskje ikke ha gjort? Toke ble hentet av en fransk klubb, Drammen ville ha August og Kasper lot seg friste av en treårskontrakt med Elverum. I tillegg dro veteranen Trym-Bilov Olsen hjem til Runar. Dermed var tre av fire borte av dem som hadde scoret mest.

Sånn er livet for en liten klubb. Det samme skjer hvert år – akkurat som i NRK-klassikeren Grevinnen og hovmesteren.

– Det er selvfølgelig litt surt å miste de beste. Samtidig må vi innse at det er naturlig at når spillere tar steg, har de lyst til å gå til en bedre klubb. Det er en realitet vi har over oss hele tiden, sier Lauritzen, som ikke har tenkt å flytte på seg. Han har ledet laget ved svenskegrensen siden 2017/2018 og stortrives med å være trener i hjemtraktene. Da får han også sett datteren Sara, som spiller for Fredrikstad.

– Men med fem sentrale spillere ut og fem inn blir det litt som å starte på nytt igjen?

– Det er sånn i Halden. Derfor er målet å bli en større klubb. Da kan vi beholde spillerne lenger, og når de går, så går de til utlandet og ikke til en annen norsk klubb. Samtidig er det litt inspirerende å drive som vi gjør. Få inn nye spillere og skape noe. Men det at så mange av de beste dro etter sist sesong har gjort at vi spiller litt annerledes. Vi er blitt mer kollektive. Spillerstallen er jevnere, og når vi står bra bakover så vinner vi stort sett, sier 47-åringen med 254 landskamper.

– Med to seire og en uavgjort på fem seriekamper kan det se ut som om nykommerne har innfridd?

– Absolutt. Bakspillerne Jørgen Jansrud (fra Fold) og Jonas Jensen (fra Stavanger) har vært gode, og kanten Morten Linder (fra Falk) scorer mye. (Nest mest i REMA 1000-ligaen).

– Og så har dere et friskt mål om å ta NM-gull?

– Når man først melder seg på, så må målet være å vinne, sier Lauritzen, som fortsatt slipper å bite ordene i seg. I åttedelsfinalen ble Bækkelaget slått 34–29 hjemme i «Bunkersen».

Men nå er Remmenhallen snart historie. Neste sesong spiller Halden i Tistedalshallen, som tar over dobbelt så mange tilskuere, og ytterligere to-tre år frem i tid flytter laget til nye Os Arena, som skal romme 2500–3000.

– Har sesongstarten gitt en pekepinn om hvor dere vil ende?

– Vi må vente og se litt. Normalt blir vi bedre utover i sesongen når vi blir mer samspilte. Jeg tror årets serie blir veldig jevn. Alle kan slå alle, og det blir et rotterace mellom lagene midt på. Målet vårt er topp åtte og sluttspill.

Da sier 10-årsjubilant Halden Topphåndball seg fornøyd.

Og så den nevnte NM-finalen da.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.