Drømmefinale mot Györ – Norsk Topphåndball

Drømmefinale mot Györ

Etter at Györ slo danske Team Esbjerg i en tøff batalje i MVM Dome i Budapest, var det endelig Vipers Kristiansand sin tur til å entre parketten i årets Final4. På forhånd ble det spådd at kampen kom til å bli både jevn og tøff, men det var Vipers-jentene som ville mest i den første omgangen.

Nesten som vanlig var det Metz som kom best i gang. Orlane Kanor kom seg inn på 6 meter og satt inn det franske lagets første scoring. «Les Dragonnes» skulle også sette inn kampens andre scoring. Tamara Horacek, lagets faste straffeskytter, satt in en 7-meter. 2-0, uten at Vipers-jentene virket spesielt stresset av den grunn.

Vipers-jentene under en timeout i kveldens semifinale i Champions League

I det neste angrepet var det nemlig de rosas tur til å prøve seg fra straffemerket. Nora Mørk var på vei gjennom det franske forsvaret og ble stoppet med ulovlige midler. Mørk steget frem til merket selv og satt ballen i nettet bak Metz’ målvakt Ivana Kapitanovic.

Og nå skulle lagene følge hverandre tett i en periode. 3-3, 4-4, 5-5 var alle resultater lystavla i arenaen viste. Men så var det Vipers Kristiansand, og spesielt Marketa Jerabkova, som tok kontrollen. 5-5 ble til 5-8, og Emmanuel Mayonnade, Metz-treneren, så seg nødt til å ta kampens første timeout.

Mayonnade fikk pratet med jentene sine, uten at det hjalp spesielt mye. Tremålsledelsen var plutselig en femmålsledelse, og Vipers så ut til å ha full kontroll på kampen. I den ene enden av banen vartet Katrine Lunde opp med kjemperedninger igjen og igjen, mens ballen fløy i mål fra alle vinkler i den andre.

Men fem var den største ledelsen Vipers skulle ha før pause. Lysa Tchaptchet satt ballen i mål til en 9-14 ledelse for Vipers med snaue 8 minutter igjen av omgangen. Og det skulle vise seg at Tchaptchets scoring skulle bli de rosas siste før hvilen.

For nå tok de gule fra Frankrike fullstendig over. Ivana Kapitanovic stoppet alt som kom hennes vei, scoringer av Cardoso de Castro, Almeida de Paula, Orlane Kanor, og Tamara Horacek gjorde at det var Metz som var i føringen ved halvtid. 15-14, etter å ha vunnet de siste åtte minuttene 6-0.

Ole Gustav Gjekstad hadde en monumental jobb å gjøre i pausen. Og heldigvis er Ole Gustav Gjekstad god i jobben sin. For det var et ganske annet Vipers som kom på banen etter pausen. Men igjen, som i den første omgangen, var det jevnt mellom de to lagene.

Der vi i førsteomgangen hadde 3-3, 4-4, og 5-5, hadde vi i den andre omgangen blant annet 15-15, 17-17, og 19-19. Lagene byttet på å score mål, og når ikke de scoret mål sto enten Katrine Lunde i veien for et Metz-forsøk, eller Ivana Kapitanovic i veien for et Vipers-forsøk.

Lysa Tchaptchet jubler for sin første Champions League-finale

Helt frem til 20-21, etter ti minutter av den andre omgangen, var det ingenting som skilte de to lagene. Etter tre scoringer på rad fra Nora Mørk, etterfulgt av en scoring av Ana Debelic, ledet plutselig Vipers med fem. Denne gangen kunne vel ikke Metz gjøre et comeback?

Heldigvis var det for sent for Les Dragonnes. Vipers gikk over i kontrollmodus, og Katrine Lunde fortsatte storspillet bakerst på banen. Smått ufattelige 16 ganger noterte EHF redning i den offisielle statistikken. I den statistikken er det verdt å notere seg at baller som går tilbake til Metz ikke regnes.

Foruten Lunde er det spesielt én spiller som må trekkes frem. Marketa Jerabkova, i sin første Champions League-sesong, satt ballen i mål tolv -12- ganger i løpet av kampen. En helt utrolig prestasjon av den tsjekkiske bakspilleren.

Jubelscenene etter kampen var noe for seg selv.

Til slutt var Vipers Kristiansand for gode for Metz. Sluttresultatet ble 27-33, og drømmefinalen mot Györ var sikret. I morgen kommer MVM Dome i Budapest til å være full av ungarske fans, og det blir en tøff oppgave for Vipers å knekke den ungarske stormakten i deres egen bakgård.