Bronsefinale neste for Håndballjentene – Norsk Topphåndball
Katrine Lunde var svært viktig for Norge i semifinalen. Foto: Susana Vera / Reuters / NTB / NHF

Bronsefinale neste for Håndballjentene

I semifinalen i OL fikk Håndballjentene det tøft mot utøvere fra den russiske olympiske komité (ROC).

Vi skulle få en reprise på semifinalen i OL i Rio i 2016 også i Tokyo. I 2016 måtte Norge gå skuffet av banen etter at de russiske jentene beseiret dem og tok seg til finalen. Ville det samme skje nå?

Lagene fulgte hverandre mål for mål i starten av kampen, men takket være flere gode redninger fra Kathrine Lunde holdt Norge seg a jour. For det var ikke flust med scoringer og gode sjanser framover for Henny Ella Reistad og de andre.

Begge lag vartet opp med et tett og tøft forsvar gjennom hele kampen, og det viste seg tidlig at det skulle bli en relativt målfattig kamp.

De siste tre-fire minuttene av første omgang var det de russiske jentene som tok over styringen, og de kunne gå til pause med firemålsledelse 15-11.

Trener Tonje Larsen var allikevel optimistisk i et kort pause-intervju med TVNorge:
– Vi spilte bra i 27 minutter, men så inviterte vi dem inn. Vi må ha mer tålmodighet, og så må vi bare kjøre på!

I andre omgang var det Norge, og først og fremst Katrine Lunde som kom best i gang. To raske redninger fra hennes side, samt scoringer framover gjorde at det så hakket bedre ut for Norge.

Men det skulle ikke vare. Tekniske feil, skuddbom og litt slurv gjorde at Russland kunne krype lenger og lenger fra, og etter drøyt 10 minutter måtte Thorir Hergeirsson legge time-outkortet på bordet. Det hjalp dessverre lite, og få minutter senere var ROC seks mål foran på 22-16.

De norske skuddene gikk utenfor, i stolpen eller ble reddet av den russiske målvakta, men heldigvis satte Nora Mørk sjumeterne i mål.

Ved halvspilt andreomgang var stillingen heldigvis 22-19 – Nora Mørk satte tre raske på rad, og Kathrine Lunde reddet bakerst. For et drama!

«Heldigvis» gjorde også ROC flere tekniske feil, og jammen var flaksen på vår side nå og da også. Som da Nora Mørk fikk snirklet en ball forbi den russiske målvakta fra kant. 25-22 til ROC, og sju minutter igjen.

Med to og et halvt minutt igjen pådro ROC seg en utvisning, med tre måls ledelse. Sekunder senere scoret Henny Ella Reistad sitt andre mål for kampen.

En teknisk feil fra russiske jenter – og så en scoring av Sanna gjorde at Norge bare var ett mål bak med halvannet minutt igjen.

Så skjedde det mye. Hånda kom raskt opp for passivt spill fra dommerne, Veronica Kristiansen fikk en utvisning, og den russiske benken rakk å ta time-out. Tretti sekunder igjen, og Norge MÅTTE ha ballen for å kunne utlikne og få ekstraomganger. Russerne spilte klokt, og lot tida gå. Sluttsignalet lød og det var ROC som jublet. Håndballjentene tapte nok en semifinale i OL, nok en gang for russiske jenter.

Trener Thorir Hergeirsson var lavmælt i intervju med TVNorge etter kampslutt:
– Jeg tenker på at vi kunne ha avgjort denne kampen sjøl. Vi har nok sjanser til det. Bortsett fra i slutten av første omgang og midte av andre omgang syns jeg vi spilte en god kamp. Jeg følte vi kom godt i gang, men så ble det litt blanding av ting vi ikke får til. Vi er nære, men ikke nære nok. Nå er jobben min å forberede meg sjøl og jentene på å avslutte OL 2020/2021 på en god måte.

I den andre semifinalen, som ble spilt fredag formiddag, var det Frankrike og Sverige som møttes. Det ble også en svært jevn og spennende kamp, mellom to lag som har spilt seg stort opp gjennom OL-turneringen. De svenske jentene kloret seg fast da Frankrike dro ifra, men klarte ikke å hente dem inn igjen. Frankrike vant 29-27 og er klare for finale mot ROC.

I bronsefinalen blir det hel-skandinavisk oppgjør mellom Norge og Sverige. La oss håpe Håndballjentene henter hjem medaljen, selv om det ikke er av edleste valør!

Finalekampene spilles søndag morgen, og du kan se dem på TVNorge og Discovery+ etter dette sendeskjemaet (alle tider er i norsk tid):

Klokka 04:00BronsefinaleNorge – Sverige
Klokka 08:00FinaleROC – Frankrike