Foto: NHF

Beachjentene kåret til årets forbilde

Tekst: Maria Kurth/NHF
8. januar 2022

Kvinnelandslaget i beachhåndball ble kåret til årets forbilde på Idrettsgallaen lørdag kveld.

– Hvis jeg ikke hadde makspuls i sted, så har jeg det i hvert fall nå, sa en rørt Katinka Haltvik og takket juryen på vegne av Beachjentene, da hun mottok prisen av prisutdelerne Anders Mol og Christian Sørum.

– Jeg synes det er ganske sykt å stå her i 2022 og få en pris for å demonstrere mot å spille i bikini, men nå slipper vi det og det er vi veldig glade for, sa hun.

I en årrekke har de norske beachhåndballjentene og Norges Håndballforbund (NHF) kjempet for å få endret klesreglene for kvinnelige utøvere i sporten. I fjorårets EM valgte Beachjentene å trosse det kjønnsdelte reglementet og spilte bronsefinalen i korte tights til tross for at det var imot reglene. Protesthandlingen gikk verden over, og var en viktig bidragsyter til at den internasjonale bikinitvangen ble opphevet ved årsskiftet.

Juryen roset laget for å ha stått opp for likestilling gjennom både tale og handling.

– Vinneren var en gjeng modige og unge kvinner som nektet å godta maktens krav om å spille håndball i minibikini, het det i juryens begrunnelse.

Katinka benyttet anledningen til å takke alle som har delt, likt og egasjert seg i saken. Aldri har norsk håndball opplevd maken til internasjonal interesse for en sak – verken på eller utenfor banen. Henvendelsene rant inn fra alle verdens hjørner, og både likestillingsforkjempere, politikere, artister og idrettsutøvere stilte seg bak det norske laget.

– Dere har hjulpet oss å kunne velge å ikke spille i bikini, sa hun. 

Les mer om Beachjentene