Foto: Jan Skaregrøm

Andrea Austmo Pedersen: – Forventninger til prestasjon hører med når du spiller for Vipers

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
22. juli 2020

Etter 6 sesonger i Byåsen signerte Andrea Austmo Pedersen (26) for Vipers foran sesongen.  Planen var å danne målvaktsteam med Katrine Lunde.  Da Katrine ble korsbåndskadet, stod Andrea alene med hovedansvaret.  Det var en tøff utfordring, men samtidig lærerikt.

– Jeg var aldri engstelig før jeg kom til Vipers, det kan du aldri være, sier Andrea Austmo Pedersen.  – Jeg visste på forhånd at jeg kom til en god klubb som gjorde det ganske bra i Champions League og som hadde vunnet serien før jeg kom til klubben.  Det var også en av grunnene til at jeg skrev under for Vipers, for jeg har lyst til å vinne og har lyst til å bidra og være på et så godt lag.  Forventninger til prestasjon føler jeg hører med når du signerer for en god klubb. 

– Jeg har store ambisjoner og setter meg mål.  Det gjenspeiler seg også hvordan kulturen er hos de andre spillerne i Vipers.  I Byåsen satte jeg også krav både til meg sjøl og de andre, at det skulle være profesjonelt.  Jeg har som mål å bli verdens beste målvakt så da må det satses deretter.  Da var det fint å komme til en klubb hvor alle spillerne tenker som meg. 

Foto: Jan Skaregrøm


Stod alene med ansvaret

– Da jeg signerte for Vipers var planen å samarbeide med Katrine, både lære av henne og at vi skulle utfylle hverandre i Champions League og i serie.  Men så ble det jo annerledes og jeg stod mye alene. 

– Da Katrine ble skadet ble det et stort ansvar på meg, det er jeg ikke vant til å ha.  Det var noe nytt, jeg stod helt alene i starten uten en målvaktskollega.  Det ble mye, men jeg tenkte at jeg måtte ta den utfordringen på strak arm og jeg lærte mye av å stå der alene. 

– Heldigvis hadde jeg Katrine der som hjalp meg og vi kommuniserte godt i sammen selv om hun ikke spilte selv.  Hun fungerte mer som en målvakstrener for meg, det var veldig greit.  Da ble jeg godt kjent med henne som person også, sier Andrea.


Et hakk opp

Andrea tok sitt første NM-gull og vant serien for første gang forrige sesong.  Å spille i Champions League var en ny erfaring, et hakk opp fra å spille i europacupen.

– Vi gjorde det ganske bra i gruppespillet før mellomspillet i Champions League, det var positivt med tanke på at vi hadde så mange skader og vi hadde få spillere som fikk mye ansvar i forhold til forrige sesong, da det var flere å spille på.  Jeg føler vi kunne gjort det enda bedre i mellomspillet, men vi så i de jevne kampene da det skulle avgjøres, så manglet vi det siste lille fordi folk var slitne.  Personlig har jeg aldri spilt i CL før, så det var et hakk opp fra det jeg er vant med – det var lærerikt, smiler hun. 

– Siden jeg ikke hadde spilt i CL før, så hadde jeg ingen erfaring og visste ikke hva jeg skulle forvente.  Men du ser at det er et mye høyere nivå i Champions League enn i den norske ligaen og i europacupen – og det skal det være også.  I CL spiller man mot verdens beste spillere og da må også jeg tenke litt annerledes. 

Foto: Jan Skaregrøm


Revansjesugne

– Det er helt annerledes å spille i CL enn i den norske ligaen.  Det er en helt annen ramme og artig å spille mot nye lag jeg ikke har møtt før.  Målet mitt er å spille mot de beste lagene, så det var kjempeartig.  Det var artig å se at jeg tok det nye nivået.

– Jeg har fått ny giv etter denne sesongen i Vipers.  Du tar nye steg og så ønsker du å bli enda bedre.  Forifjor kom Vipers på tredjeplass i CL.  Vi har lyst til å hevde oss bedre i CL enn det vi gjorde i fjor – så vi er revansjesugne.


Erfaring

– Jeg har lært mye av dette året i Vipers. Jeg kom til et helt nytt lag, selv om jeg kjente mange av spillerne fra før.   En sesong er ikke så lenge, så jeg tar med meg den erfaringen videre.  Nå har vi fått noen tilskudd og de vil bidra for laget på en positiv måte.  Jeg tror det blir bra fremover, altså! avslutter Andrea Austmo Pedersen.