Foto: Annick Nielsen

Amalie Haug har gått gradene i egen klubb, fra barnehåndball til REMA 1000-ligaen

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
11. januar 2021


Høyrekant Amalie Haug (20) har spilt for Oppsal i hele sin karriere, siden hun var 6 år gammel.  Hun trente en del med A-laget også forrige sesong, men denne sesongen er hennes første med kontrakt på elitelaget. 

– Det er veldig gøy at jeg kan spille eliteseriehåndball i barndomsklubben min, smiler Amalie.  – Jeg har alltid sett opp til de som har spilt på A-laget og det har alltid vært en drøm å komme opp dit og spille med de beste. 

– Og så er det gøy når man får det til og får sjansen og at folk viser at de har tro på deg.  Det er ikke alltid man har hatt helt troen selv på at det skal gå hele veien. 

– Det er veldig morsomt å spille for en klubb som betyr så mye for meg, som jeg har vært i så lenge.  Jeg vil tro at det kan bety litt ekstra i forhold til å måtte dra til andre klubber.


A-lagsdebut i 2019

Amalie Haug fikk sin debut for Oppsal i NM-kamp mot Tveter i september 2019 og kom også på banen i et par kamper i REMA 1000-ligaen i fjorårssesongen.  Hun ble flyttet permanent opp til A-laget våren 2020 og får nå mye spilletid av trener Stian Bjermeland.

– Jeg synes det er greit å få kjenne litt på det å kunne starte noen kamper.  Spesielt i de første kampene var det mye nerver, men når man føler at det sitter med skudd, jobben jeg gjør i forsvar osv, så bygger det mer og mer selvtillit og det gjør det lettere for hver kamp å komme på banen med tro på meg selv. 

– Jeg vil si at jeg har utviklet meg som håndballspiller.  Ikke bare på det tekniske og fysiske, men også psykiske.  Jeg har blitt mer psykisk rustet. 

– Hvis jeg bommer, så graver jeg meg ikke like mye ned.  For de på elitenivå har en sterkere mentalitet enn hva jeg har vært vant til før.  Det vil ikke gavne laget om jeg lar være å avslutte, da er det bedre å prøve helt til det går og gi alt når du er på banen.  Det er det treneren sier også, at så lenge du gir alt, så er det godt nok. 


Blitt en bedre forsvarsspiller

– Jeg vil si at jeg har blitt bedre i forsvar gjennom sesongen.  Trenerne Stian Bjermeland og Marte Arnesen-Kirkemo er gode på forsvarstaktikk. Så jeg er blitt bedre teknisk i forsvar og så øver jeg å bli fysisk sterkere og mer eksplosiv.  Jeg vil også si at jeg er blitt hurtigere.  Det kler meg som spiller at Oppsal spiller hurtig håndball.  Jeg spiller bedre når det går fort, enn når det går sakte, forteller høyrekanten. 


Oppsal betyr mye

Amalie er glad i barndomsklubben og bor bare et steinkast fra hallen.  Da var det naturlig for henne at Oppsal Arena ble hennes lekegrind.

– Oppsal betyr veldig mye for meg.  Det er her jeg har lært å spille håndball og jeg har hatt mange gode trenere helt fra jeg var liten.  Som alltid har brydd seg om min utvikling og som har gitt uttrykk for at de har lyst til å satse på de som vil gi litt ekstra. 

– Det begynte med mye morsom ball-lek i 6-årsalderen til mer og mer seriøst.  Men det har alltid vært morsomt.  Jeg spilte med mange av de samme spillerne fra 6-årsalderen til videregående og det har alltid vært et bra sosialt samhold på min aldersgruppe, sier hun. 

Mariann Gabrielsen og Amalie Haug.
Foto: Annick Nielsen


Høyrekanter med hjerte for Oppsal

Det er ikke bare Amalie som har spilt hele sin karriere i Oppsal, også høyrekant-kollega Mariann Gabrielsen har alltid vært Oppsaljente.  Amalie lærer mye av to år eldre Gabrielsen, som spilte 79 landskamper for Juniorlandslaget LK98.

– Det er ganske morsomt at vi er to på høyrekanten som har spilt så lenge for klubben.  Vi har en kjærlighet for klubben og vil veldig at klubben skal lykkes.  Vi begge er takknemlig for at klubben vil satse på oss. 

– Jeg og Mariann samarbeider godt på trening og deler kunnskap med hverandre.  Vi kan mye om hverandres spillerposisjon, så det å få tilbakemelding fra Mariann betyr mye. Mariann er veldig flink i forsvar og kommer med mange forsvarsjobb-tilbakemeldinger til meg.

– Jeg er glad for at vi har et samarbeid og når en av oss lykkes så blir vi veldig glade på hverandres vegne.  Det er veldig godt å oppleve, smiler Amalie. 


Fått mer spilletid

– Siden Mariann har vært litt småskadet denne sesongen, så jeg har fått mer spilletid.  Det har gitt meg en sjanse til å vise meg frem.  Det er ofte sånn sjansene kommer når man nettopp har begynt.  Dette er første året mitt med kontrakt.  Det er fint at Stian viser at han ikke er redd for å bruke oss unge mye på banen, han viser tillit og det gjør det enklere for meg å prestere på mitt beste. 

Foto: Annick Nielsen


Gode kamper mot Tertnes

Amalie har gode minner fra å spille i mot Tertnes.  Hun scoret sitt første mål i REMA 1000-ligaen i serieåpningen i høst, mot Tertnes.  Og søndag ble det overraskende to poeng til Oppsal etter en nervepirrende ettmålsseier over Tertnes.  Amalie scoret to ganger og hun sier dette om kampen:

– Dette var i hvert fall en helt utrolig god opplevelse for hele laget! Alle hadde trua på at dette kunne gå og vi sluttet aldri å kjempe, så det føles som en skikkelig lagseier. 


Har mye selvtillit

Oppsals høyrekant har tro på at det blir en flott vårsesong, etter en god start på året med en sterk kamp mot Storhamar og seier over Tertnes.

– For hver trening blir vi bedre og sterkere som lag.  Nå har det gått en halv sesong og vi har blitt godt kjent med hverandre.  For hver kamp synes jeg at jeg kan se at vi blir mer og mer samspilte.  Så jeg tror det bare kan gå oppover.  Det ser veldig bra ut.  De to siste kampene har gitt oss mye selvtillit og motivasjon. Bli med i konkurransen! TettPå Håndball har utfordret alle lagene i REMA 1000-ligaene til å utføre en balløvelse. Nå utfordrer de DEG! Kanskje er det akkurat DU som vinner over en Eliteseriespiller! Her kan alle være med! Alle bidrag er med i trekningen av premier.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Challenge-TettPa-web-1024x572.png