Foto: Jon Forberg

18-årige Annika Skrettingland, nok en særdeles spennende spiller fra Ålgård

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
27. januar 2022

Rogalandsklubben Ålgård får ustanselig frem gode spillere som hevder seg i ung alder.  Sist ut i rekken er 2003-modellen Annika Skrettingland, som kun hadde erfaring fra Bringserien før hun kom til Ålgård.  I høst har hun imponert med et fantastisk skudd fra høyrebacken. 

Annika Skrettingland er fra Bryne, spilte aldersbestemt på Nærbø og har tatt nivået i 1. divisjon gradvis utover høsten.  Nå spiller hun så godt at hun er i ferd med å spille seg inn på LK02, hvor hun har vært med på en samling tidligere.

Foto: Solveig Jåstad


– Jeg synes det var kjekt å komme til en ny klubb i sommer, forteller Annika Skrettingland (18) ivrig.  – Det var først og fremst mye nytt å forholde meg til og det var ganske vanskelig i starten spillemessig.  Jeg følte at måten Ålgård spilte på var ganske annerledes.  Så jeg brukte tid til å finne meg til rette og jeg følte jeg måtte lære mye på nytt, for det som fungerte da jeg var 16 år og spilte Bringserie, det fungerte ikke her. 

– Men etter hvert følte jeg at jeg fikk roen og fant plassen min i laget som gjorde meg tryggere.  Etter det føler jeg at det har gått mye bedre.

– Jeg trives veldig godt med spillerne, det er en fin gjeng.  Jeg har fått min plass i spillet og jeg føler jeg kan bidra.  Det var gildt å få nye omgivelser og en god treningshverdag, og så er det fint å kunne trene med folk som er eldre enn meg.

Foto: Solveig Jåstad


Annika har scoret 21 mål fra høyrebacken, flesteparten scoret med venstreslegga fra bak i banen.  

– Jeg føler jeg har utviklet meg på mange måter og kanskje spesielt på distanseskuddet.  Før på Nærbø var jeg mer en gjennombruddspiller og nå er jeg blitt mer en skuddtype, gjennombruddet kommer kanskje tilbake igjen når jeg blir sterkere, sier hun. 


Nytt nivå

– Det var ganske stor forskjell å trene og spille i 1. divisjon med tanke på at jeg nesten bare har spilt aldersbestemt.  Jeg merker at spillerne jeg møter er mye sterkere og tøffere og spesielt i starten opplevde jeg at det var stor forskjell på balltempo og pasningene gikk mye fortere. 

– Så merket jeg at det er større forståelse for spillet.  Det var en ganske stor overgang i starten og treningene var tyngre, jeg ble mer sliten etter hver trening.  Da ble det viktig med nok søvn, kosthold, det ble mye mer seriøst. 


Hvordan har du utviklet distanseskuddet ditt?

– Det er nok en blanding av at motstanderne er tøffere og at det er bedre målvakter.  Jeg må skyte bedre for å få ballen i mål.  I starten skjøt jeg nesten kun i blokka, jeg kom ikke forbi, humrer Annika. 

– Jeg måtte lære meg å finne avstand og faktisk hoppe opp for å få ballen i mål.   Jeg føler at skuddet mitt er blitt mye hardere, for den skal forbi ganske mange hinder før den går i mål, bemerker hun.

Foto: Solveig Jåstad


Føler du at du har tillit hos trenerteamet?

– Jeg føler jeg har fått veldig mye tillit, det var ikke forventet å få så mye tillit.  Jeg synes det har vært bra og jeg får lov til å prøve og feile.  Noe som har gjort meg tryggere.  Vi har et ungt lag og vi har hatt en del skader, så det har blitt ganske mye spilletid.  Det er jo kjekt for min del, smiler hun. 


I de siste kampene før jul, stod Ålgård med en svært ung backrekke med Emilia Giske (født 2001), Emma Lode (2003) og Annika Skrettingland (2003).  Selv om laget er ungt, ligger Ålgård på en fin sjuendeplass.

– Jeg synes det har vært bra det vi har fått til.  Vi visste at det kom til å bli vanskelig denne halvdelen av sesongen siden vi er unge og det var mange nye som skulle spille i sammen.  Men jeg føler vi løser det bedre og bedre og vi har spilt jevne kamper selv om vi ikke har dratt det i land til slutt.  Men jeg synes vi presterer bedre og bedre. 


Hva er høydepunktet for deg i høst?

– Jeg tror nok det må være kampen mot Nordstrand.  Da kjente jeg på kroppen at jeg bare kunne slappe av og da begynte ting å fungere.  Før den kampen hadde jeg høye skuldre og jeg syntes det var skummelt å spille kamp.  Jeg følte at jeg måtte prestere og få til alt og da ble jeg usikker.  Men etter den kampen følte jeg at jeg klarte å slappe av og så har det gått mye bedre siden da.  Det føltes som en åpenbaring, smiler Annika Skrettingland avslutningsvis. 

Foto: Jon Forberg


Ålgårdtrener Tore Helgesen er vant til å utvikle spillere og se de forsvinne til større klubber.  Denne sesongen har han gitt flere unge spillere masse tillit og han beskriver lagets nye juvel Annika Skrettingland slik:

– Brynejenten og tidligere Nærbøspiller Annika kom til Ålgård før denne sesongen. Hun har lenge jobbet godt i en svært talentfull spillergruppe på Nærbø og var nå moden for seniorhåndball. Overgangen til 1.divisjonsspill gikk ikke på en to tre, men via å lykkes oftere og oftere på trening har selvtilliten vokst.

– Når da timing og samspill har blitt bedre og bedre lykkes Annika også i kamp. I kampene mot Volda og Grane er hun en avgjørende spiller både i forsvar og angrep for oss. Blir spennende å følge henne videre i årene som kommer.