Jubel i Viking-leiren etter seieren over Sandnes. Nå er det ikke langt igjen til REMA1000. Foto: Hans Lie

1. divisjon: Viking-trener håper på tidlig-fødsel

Norsk Topphåndball

Viking-trener Joar Gjerde har en utfordring: Han skal snart bli far, omtrent samtidig som laget hans spiller om opprykk til Eliteserien. Etter seieren over Sandnes søndag (24-19) kommer tre viktige kamper på fjorten dager, mens terminen er om halvannen uke. – Vi får satse på en tidlig-fødsel, sier Gjerde.

Det er mellom Viking og Sandefjord Håndball opprykkskampen står nå. Fjellhammer vant 27-24 over Bodø og er bare to poeng fra sikkert opprykk. Viking slo Sandnes og trenger tre poeng på de siste tre kampene. Sandefjord ligger på tredjeplass og må ha full pott på sine tre kamper, samtidig som Fjellhammer/Viking må tape tilstrekkelig med poeng. Ellers havner Vestfold-laget på tredjeplassen, som gir rett til kvalifiseringskamper mot REMA1000-ligaens tredje dårligste lag. Per i dag er det byrivalen Runar.

Men Joar Gjerde må ha flere tanker i hodet. Selvsagt vil han rykke opp med sitt Viking, men jammen vil han også ta vare på kona si i de siste par ukene av svangerskapet. Og ifølge ham selv er det opprykket han har minst kontroll på.

Joar Gjerde

– Det er feil å si at ting er avgjort nå. Vi har slitt veldig siden jul, og vi har vanskelige kamper igjen. Men det var moro å slå Sandnes i dag. Det var en skikkelig krigekamp som vi avgjøre ved å slippe inn bare tre mål de siste tjue minuttene, Det er jeg veldig stolt av. For vi vet jo at de lagene vi møter nå alltid er giret på å slå oss. Det var Sandnes også, men de lyktes ikke, sier Joar Gjerde.

Teambuilding
Han fortalte før helga at han ville ta med spillerne sine på helt andre baner enn håndballbanen de siste dagene før møtet med Sandnes, for å få dem til å senke skuldrene litt, tenke mindre på konsekvenser. Det kan se ut som han lyktes med det.

– Torsdag var teambuilding i fokus. Vi la opp fjorten forskjellige konkurranser, langt unna håndball. Det var quiz, det var å kaste tennisballer oppi en kopp, det var rett og slett mye alternativ moro. Så var det lette treningsøkter fredag og lørdag. Vi trengte tid til litt latter og humor. Kanskje var det det som skulle til for å vinne, sier Gjerde.

Nær opprykk
Med seieren over Sandnes rykker Stavanger-klubben enda nærmere REMA1000-ligaen. Men Viking-treneren nekter å feire på forskudd.

– Vi må ta en kamp av gangen, det er bare sånn det er. Vi vil gjerne vinne de tre siste kampene vi, men det er ikke slik det er. Heldigvis er det en uke til neste kamp, så vi kan roe litt ned. Men ingenting er avgjort, verken i toppen eller bunnen av tabellen. I begge ender er det lag som har kniven på strupen, og vi er blant dem.

– Er det bare Fjellhammer som er klare, mener du?

– De trenger bare to poeng. Jeg håper de får dem før de møter oss, i hvert fall, sier Joar Gjerde.

Sandefjord nærmest
Viking møter Fjellhammer i Stavanger i den nest siste serierunden 11. mars, så avslutter de mot Kristiansand på bortebane 21. mars. Et Kristiansand-lag som spolerte alle muligheter for opprykk ved å tape 32-26 for Nøtterøy søndag. Falk rotet bort sin sjanse etter 12-målstap for Charlottenlund (22-34), mens Viking TIF holdt lekestue med Lillestrøm og vant hele 34-17 i egen hall. 

På Lillehammer yppet hjemmelaget seg lenge mot opprykkskandidat Sandefjord, men mot slutten gikk de tom for krefter og tapte 24-29. Det betyr at Sandefjord er det eneste laget igjen til å utfordre Viking om opprykksplassen.

I den andre enden av tabellen er det en intens kamp mellom Lillestrøm (14), Sandnes (16) og Charlottenlund (16) om å unngå tiendeplassen som gir direkte nedrykk. Lillehammer og Bodø må allerede anses som fortapte.